comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【求生術】拆解女仔10句反話





文︰魏民菁

girlsquestion

會說這10句話的女仔,不是為難你。我想,她只想你在乎佢。

同身邊的女仔 / 女朋友相處,每日都好似猜謎咁。女仔會抱怨男仔經常講大話;男仔又經常投訴女仔「口不對心佢最勁」。在這個藍剔都要「芒」住的世代,女孩子唔會再問「呀媽同我跌落海救邊個?」此等問題。反之,由以下10句最常見的反話取代︰

1/ 「我好似肥咗…」
正解︰「話我知我都係咁瘦!」

呢句一出,即陷入兩難︰講事實,即死;唔講,情況就會變本加厲。「唔緊要啦,你都係咁得意咁瘦呀!」等hea應大概可在短期內安撫情緒,但唔想得把口,建議最好付諸行動,陪佢做運動,成件事即刻羅曼蒂克晒~

2/ 「無事呀。」
正解︰「我好有事,你快啲Follow up唔該。」

當發現對方講呢句時木無表情,就好明顯出事。有可能係唔想你擔心,但更大機會想你關心。首先你可試探性問「發生咩事?」,之後再補一句「真係無事?」,
記住,真相並不重要,重點是讓她知道,有人願意分擔就夠了。

3/ 「對面個女仔幾靚呀可?」
正解︰「你再望過去就死梗!」

問得呢個問題,表示佢已經意識到你「Gup」女中。如果你答「Ok啦」、「普通過普通」等最為保守;如果想加分,記住要肯定你女友的地位;如果是女性朋友,就要視乎彼此的關係。

4/ 「你肚唔肚餓呀?」
正解︰「我好肚餓呀,不如一齊去食嘢?」

面對此問題,不少男生直覺回答︰「我唔餓呀。」於是成件事就錯晒。須知道,女人是奇怪的動物,明明是自己想要,但偏偏「就是開不了口讓你知道」。最好的應對方向是要來個秒殺反問︰「咁你呢?」

5/ 「我唔鍾意收花。」
正解︰「我都好想好想你會製造驚喜畀我。」

此名句出自女朋友口中為多,每逢情人節、週年紀念日、生日,其實都上演緊一場攻防戰,雖然表面上唔想收花,但如果閣下的表現唔達標的話,以後的日子就要加倍小心喇。

6/ 「唔緊要,你去啦!」
正解︰「其實我想你陪住我。」

「有個飯局我要去…」、「朋友話我知佢失戀…」男仔總有10萬個晚上不在的理由,雖然你會得到一句大方回應,但其實她心底裡是多麼的想你留下。如果真的要外出,最少也提供飯局內容等資訊,讓她放心。

7/ 「你無錯。」
正解︰「你認錯我就當無事發生過。」

正值鬧交時聽到此話,如果你仲對號入座心安理得對她說「我原諒你」,咁就祝你好運。其實誰對誰錯已不是重點,她說出這句話的意思無非就是希望你道個歉,解決件事。

8/ 「你係咪忙緊呀?」
正解︰「你究竟幾時先會搵我?」

這句同「你做緊咩呀?」如出一轍,問得就代表想知道你得唔得閒,如果答「我好忙唔得閒呀…」又係死路一條。忙還忙,最好承諾某段時間後再搵佢,否則愛得太遲,最心痛的可能是你啊!

9/ 「是但啦,我無所謂呀。」
正解︰「你應該會估到我想點嘅。」

「無所謂」3隻字絕對會令人火起,因為無所謂之後換來是無限挑剔以及被拒絕的無言。此話背後的用意並唔是叫你畀意見,只是假裝很隨和,然後希望你可以猜到她的心思,如果中咗咁就100分啦。

10/ 「咁我走喇!」
正解︰「其實我仲見多你一陣。」

第一次講不為意,但此話出現第二、第三次時就要加倍留心,這大多是因為她對你依依不捨,卻又欲言又止找不到原因繼續對話。此時爽應「好呀!」、「下次見啦!」反使情況尷尬,更好的做法是氹下佢,同佢一齊計劃下次約會內容。

面對女仔的反話,作為直線思考生物的男仔在很大程度上會無晒符,但……

會說這10句話的女仔,不是為難你。我想,她只想你在乎佢。

延伸閱讀︰
- 前度的電話

- 【大學Gathering】例牌7種人

- 8種「衰仔」咪認!

- 被舊同事「鞭屍」

- 【戴眼識人8人辦】講分手才對你好少少

上載日期︰2015年9月25日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email