comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

求職招聘︰5大「唔請你」無辜原因


CTgoodjobs編輯部



求職, 招聘, 求職招聘, 搵工, 面試, HR, recruitment, employment, interview

recruitment interview out
有時候,落空不必一定做錯甚麼……CTgoodjobs編輯部綜合HR意見,歸納出5大「唔請你」的無辜原因。

求職者或者會問︰「點解唔請我。」怨婦指數直飆紅色警戒級別,就像被分手的一方廢問︰「我有咩唔好,點解你唔愛我。」有時候,落空不必一定做錯甚麼……CTgoodjobs編輯部綜合HR意見,歸納出5大「唔請你」的無辜原因。

1/ 求職者「太貴」
不好意思,你很好,但Budget所限,請你不起。HR透露,這樣的情況見怪不怪。有求職者明明表現優秀,甚得部門主管歡心,唯埋門一腳,發現求職者的Expected Salary「勾晒筆」(超出預算),只能退而求其次。
打打氣︰被壓價而勉強接受,亦不會做得開心。搵第二份罷啦!

2/ 求職者太平凡
平凡不是錯,不過無可否認,不少僱主及HR招聘時,傾向挑選出眾的求職者。至於何謂「出眾」,則見仁見智︰特別醒、特別懵;特別靚、特別唔靚……
打打氣︰總有人喜歡「特別平凡」的!

3/ 有更佳的選擇
首選永遠只得一個,企業招聘過程中,自然有不少相當不錯的求職者無辜辜「被次選」。
打打氣︰「被次選」的求職者未必一定技不如人,啱啱遇著剛剛的事,還遇得少嗎?

4/ 人夾人緣
物色求職者和物色另一半一樣,都是講「眼緣」的。HR沒有feel,求職者就等如「隱咗形」、「見你唔到」,即使有十八般武藝,一樣形同虛設。
打打氣︰東家唔打咪打西家!

5/ 係咁架啦!
人生不如意事十常八九,而考驗與失敗又是生命中在所難免的。係會咁,一定會係咁。
打打氣︰接受現實、檢討、改善,繼續提升自己,總有被發現的一天。

無論如何,一直相信——相信自己;相信會遇到對的人、好的事。好人好事還會遠嗎?

延伸閱讀︰
- 【必讀】6大視訊面試要訣

- 搵工面試︰6大不可不知「扣分位」

- 搵工面試︰百搭「執生」6法

- HR「no eye see」10大儀容衣著

- 搵工面試︰6大「例牌」見真章

上載日期︰2014年4月24日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email