【求職攻略】打工仔太Jumpy被問離職原因?HR教路挽回轉工頻繁形象

一世人只打一份工?舊時還可以,現時的打工仔都會希望透過轉工升職加人工,而且多嘗試不同公司的工作模式,亦可以擴闊自己的視野。可是,轉工過度頻繁,即是太Jumpy會影響公司對自己的形象分,正如最近在網上討論區的打工仔一樣,因為工作4年經常轉工,有幾份工甚至做不足3個月便離職,見新工時就被HR問離職原因,令他認為HR對Jumpy的求職者有偏見,更大呻「佢明明對Jumpy有偏見都打電話畀我,佢唔覺得浪費緊自己時間嘅咩?」換著是你,又會怎樣做呢?

按圖了解打工仔的怒火︰

打工仔嬲嬲豬的原因︰「話說本人幾Jumpy,正式工作只有接近4年,由於初期不了解自己能耐,曾經做過一些不合適自己的公司,有幾份工都係不夠3個月離職。做得比較長的,分別係一年及一年半。 我非常老實寫在CV裡,過去遇過大部份比較好的HR,都會在第一次面試時,問我Jumpy原因,我會逐份工詳細解釋離職原因,基本上都無大問題。 最近因為辭職再揾工,遇到打第一個電話做Phone Interview,那個HR問我為何Jumpy,我本來想跟以往正常面試,逐份工解釋離職原因,怎料HR 叫我不用詳細解釋,最好簡單概括幾份工的離職原因便可。 我馬上『O咀』,因為概括原因已寫在CV,就是Career Advancement,想深一層,每份工的工作環境內容不同,離職原因可以有千萬種,我真的不懂概括,要概括,我唯一想到的講法就是『我個人就係jumpy ,你吹呀?!』 雖然心底裡覺得HR對Jumpy有偏見,而且我不明白CV已寫得清楚,佢明明對Jumpy有偏見都打電話給我,她不覺得浪費自己時間嗎? 不過都想集思廣益下,大家遇到同樣問題,會怎樣答呢?」
延伸閱讀︰【見工面試】見工要畀面試官奚落?被問期待人工幾多 面試官:我覺得你唔值

HR教路3招挽回轉工頻繁形象
透過轉工獲得更好的工作機會,實在是無可厚非的事,不過轉工都要轉得精明,不想被HR或公司看低,甚至失去見工的機會,就要學識怎樣從CV中真正表達自己的原因。
 按圖了解HR專家的建議︰

延伸閱讀︰【求職招聘】見工變試工 老闆仲要強調冇人工!網民:未返工但叫佢試出一日糧先!

延伸閱讀︰【網絡熱話】見工HR遲到無心機 網民:選擇扮有事走定繼續見完?
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【返工血淚史】興趣變打工好痛苦 網民:興趣適合做副業

    搵工除了薪金外,大家可能都會考慮其他因素,例如興趣、福利及公司文化等。有網民於Dcard討論區發文,指自己有一技之長及興趣,但當接到相關的工作時,卻感到十分痛苦,並反問其他網友有沒有同樣的困擾。如果你是事主,又會不會選擇將興趣變成工作呢?

  • 【職場熱話】工作10年被炒 搵工驚覺一直被underpaid 打工仔勸「一份工唔好做咁耐」

    世上沒有完美的工作,大部分打工仔都要不斷騎驢找馬,時刻留意住有無更好的選擇。不過一份工應做多久才轉工?有打工仔就在網上發帖指,自己為公司服務了10年被炒,本來很灰心,但反而找到人工更高的新工作,同時發現原來前公司一直Underpay,令他感嘆「魚唔過塘唔肥」,奉勸大家一份工不要做太久。

  • 【畢業失業】2020年畢業生寄50份CV搵工無回音 打工仔︰做兼職吊命

    就業市場不樂觀,雖然失業率稍稍下降6.8%,但依然有近26萬人無工開,可見疫情為各行各業帶來沉重打撃。有經驗的打工仔搵工難,2020年畢業的大學生及大專生更痛苦,有自稱上屆畢業的網民在討論區發帖,表示自畢業後都未找到全職工作,最近單月寄出近50份CV都無任何回應,惟有做散工和兼職「吊命」。按圖了解畢業生的故事︰

  • 【求職面試】見工被問「點解轉工」 打工仔兩個字KO HR!事後居然淆底?

    見工面試過程中,很多時HR都會問求職者關於轉工的原因,很些人為了增加面試官的好感,往往都會修飾辭職的理由,但有些人卻吃了「誠實豆沙包」,直接道出想離開公司的原因。最近就有位正在求職的網民,大談自己見工的真實經歷,表示被HR問到「點解轉工」時,用兩個字KO HR,但事後卻「淆底」,認為自己講錯說話。換轉大家,當你都被HR問同樣問題時,又會否跟這名網民一樣誠實回答呢?

  • 【轉工跳槽】每年轉一次工好jumpy?工程界師兄5年內人工翻倍 網民力讚做得好

    很多打工仔都怕轉工太頻密會被僱主嫌棄,影響求職的成功率。亦有人認為「魚唔過塘唔肥」,藉轉工以提升待遇及職銜,實屬人之常情。最近有從事工程行業的網民,在討論區以「每年轉一次工算唔算癲」為題開Post,分享過去5年的薪酬變化,引起網民熱烈討論。

  • 【職場熱話】返學做free rider冇人出聲 出嚟社會做嘢可唔可以有啲責任感?

    各位打工仔最怕甚麼類型的同事?很多人以為女性在職場上會有更多優勢,可是公主病的同事卻令人覺得討厭!不知道大家身邊有沒有患有公主病的同事呢?

  • 【職場熱話】視像開會 女同事愛close up望鏡頭撥頭髮、化妝 網民:呢啲叫網紅!

    疫情以來,很多公司的運作模式都大大改變,當大家試過在家工作﹙WFH,work from home﹚的模式後,發現很多工作事項原來都可以網上完成,於是有不少大企業都允許員工可以永久在家工作!要開會、與同事互動?用視像會議不就解決了嗎?

  • 【職場熱話】飲完奶茶成日大便 打工仔:之後同事入我嗰隔好尷尬!

    大家會否很關注同事的健康?尤其是上一手去完廁所的同事,廁格內遺留下了惡臭……如果自己突然肚痛,各位打工仔又會怎樣做?

  • 【職場熱話】男同事隻字不提有女友 網民:會唔會同同事講自己拍緊拖?

    你對公司同事的感情狀況了解嗎?哪一位有拍拖、哪一位已經結婚、哪一位剛分手,這都是苦悶的辦公室中,大家茶餘飯後的討論話題。不過,大家會否分享自己的感情狀況讓同事知道呢?

  • 【家庭關係】結婚後應否給家用?女網民苦惱︰男友主張唔畀

    凡跟金錢有關,無論關係再好都會意見分歧的一日,而結婚後應否給家用這個話題,相信跟「小學生應否有零用錢」或「中學生應否談戀愛」一樣,人人都遇過。最近有打工仔在網上討論區發帖,她表示跟男朋友有日講起結婚事宜,之後應否再給雙方家人家用,兩人疑因這個話題意見不合,你又有甚麼想法呢?按圖了解情侶們各自的想法︰