【求職攻略】搵工無起色?面試永遠無Second-In?6大原因僱主唔請你!

搵工求職並非每次都可以一擊即中,相信每個求職者都總經過幾番挫折;但若然閣下已經沉寂了一段時間,於搵工方面還是完全不見起色,首輪面試後就永無Second-in,可能是因為以下6大原因……

延伸閱讀︰【求職攻略】CEO嚴選5大見工難題 HR問「你偶像係邊個」都上榜?

如果公司無以上6個情況,僱主繼續招聘人手,但又無邀請你進行第二次面試,有可能你在首輪面試中,不自覺做出了HR「搲爆頭」的古怪行為。不想努力多時,衰在面試上,就按圖查看以下被HR認為古怪的求職者行為,做好準備了。

(按圖了解13個HR認為古怪行為)

延伸閱讀︰【求職攻略】未面試已被扣分?5大求職者常犯的錯!

延伸閱讀︰【求職攻略】轉工必睇!6大面試中伏位 揭露邊間係地獄公司

Look out for further updates on our Facebook fan page!