comScoreTag

港女同事是這樣煉成的

港女同事是這樣煉成的
董德少
workplace kong gals
大部分「港女」的人格特徵是貫徹的,不管上《愛作賤》節目、私人生活中,還是在辦公室,都是「自以為是、目中無人、尖酸刻薄」,宅一點的說法就是「傲嬌」。

「唔係呀嘛!要我同佢夾?」「唔掂喎,呢個完全唔掂。」「無腦架佢?咁都講得出。」「佢地真係咁睇我?我知自己唔係咪得囉!」類似口吻的港女式對話,播放頻率高過新聞提要。打工仔一星期返五日工,每日朝九晚六(officially),估計辦公室男女比例1︰1,如此,見「港女」的確多過見阿媽。

大部分「港女」的人格特徵是貫徹的,不管上《愛作賤》節目、私人生活中,還是在辦公室,都是「自以為是、目中無人、尖酸刻薄」,宅一點的說法就是「傲嬌」。見怪不怪情境如︰

1/ 死唔換水
2/ 針對特別受歡迎的同性同事
3/ 十問九唔應
4/ 黑面藐嘴
5/ 得勢不饒人
6/ 橫蠻、機車、不講理
7/ m到大晒

「唔係點丫,德少。由細到大都係咁,你弱雞少少啲人就踩住上……」舊同事P是大家眼中的「正宗」港女,集上述「病徵」於一身。因此,共事同一間公司的三年裡,我一直跟她保持hi-bye距離。上星期在朋友聚會中巧遇,擺脫「一齊做嘢」的包袱,變成朋友的朋友,遠離辦公室作戰範圍,卸下盔甲,30分鐘內聊的比那三年多出300倍以上。

「嗰時日見夜見,反而無交流。」我說。

「我知,你地個個怕咗我,笑我係火星殞石爆出嚟嘅畸胎,費事惹我丫嘛。」

「um……sor囉!」我除了有點語塞,更怕了她的港女特質,企圖識時務認衰仔了事。

「哈哈哈!哈哈哈!咪低b啦你德少。」她的笑法,讓我非常糾結︰有無真係咁好笑呀?「我目的就係咁之嘛,費事煩。」她正常起來,而我反而糊塗了。

延伸閱讀︰
- 多得共同敵人

- 辦公室私隱線

- 佢地扮夠未?

- 工作場上「乖」女的下場

- 藐嘴黑面都叫靚?

上載日期︰2013年7月2日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More