【熱話】一個月請幾多日SL? 最差嘅請假藉口係…

CTgoodjobs 編輯部
相信每位打工仔都試過請病假「射波」,一次半次無傷大雅,但如果次數頻密、或者理由牽強,就可能會因此與上司交惡,甚至影響自己的仕途。

大部分公司都會提供有薪病假的福利,近日有網民以「一個月請幾多日SL」為題發帖文,綜合各打工仔的「Call Sick次數」。帖文一出,網民大致認為平均2至3個月請1日病假屬正常頻率。

網民回應
網民A:多數係為見工而請SL!
網民B:好睇公司文化,大公司通常好多人都會用盡每個月2日Quota。
網民C:視乎忙唔忙,忙就射唔落手,費事放完假返黎Workload仲大。
網民D:主要睇你班同事有冇請開,唔好同其他人有太大對比。

5大「老細最容易接受」的病假理由
打工仔偶爾射波屬人之常情,不過Call Sick藉口必須合情合理,有調查就指出不少老細都認為「傷風」是最差的請假理由。為免因請假而與僱主交惡,大家不妨參考以下5大「最合理」的射波原因:

第1位 — 腹瀉:腹瀉病人可謂要「以馬桶為家」,除非把電腦和文件都搬進洗手間,否則還是留家休息較為恰當。

第2位 — 嘔吐:嘔吐不止使你無法專心工作,勉強上班更有可能吐髒辦公室,尷尬之餘又影響其他同事。

第3位 — 頭痛:頭痛並無表面病徵,不過嚴重就會影響打工仔的辦事效能,隨時令工作出錯,拖慢團隊的進度。

第4位 — 生水痘:水痘雖是兒童常見疾病,但成人同樣有可能中招!水痘是由帶狀疱疹病毒引發的傳染病,可以經飛沫、直接接觸傳播,傳染性極高。

第5位 — 扁桃腺發炎:扁桃腺發炎可大可小,輕則會引致喉嚨紅腫、疼痛,重則會出現頭痛、耳痛,甚至周身骨痛的症狀。


Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【HR日常】幾百個員工資料計到眼花?即睇9條HR常用Excel Formula

    我們明白,作為一個HR員工,每日都要處理過百名員工的資料,有時確實很傷腦筋。與其看資料看到眼花繚亂、計數計到頭昏腦脹,何不讓Excel為你代勞?

  • 【網民職場Talk】請病假仍慘被上司命令開工:可唔可以有啲人性?

    任何人身體抱恙,理應請病假好好休息,可惜有不少打工仔即使請病假,亦迫於無奈繼續為公司處理工作。有網民近日在社交平台留言,慨嘆有一天因病告假,但上司竟要求他開電腦工作和回覆客人,即使當晚上九點,上司仍命令他繼續工作,令該名網民慨嘆:「做上司可唔可以有啲人性?」

  • 【網民職場Talk】做婦科手術竟被斥「麻煩嘢」 即睇6大向平機會投訴所需資料

    「我只想身體健康...」,誰也不想身體抱恙,造成其他人的負累。家人、密友可以無條件支持,但上司就未必會作出慰問和關心。而欠同理心又只顧工作的上司,甚至會出口傷人。有OL向《奴工處》專頁投稿,指最近因「女人病」而要請病假,卻慘遭侮辱......

  • 【網民職場Talk】刻薄老闆扣Bonus、派超薄口罩未算過份 最嬲係呢樣……

    打工仔遇上刻薄老闆不算罕見事,甚至可說是典型上班一族的辛酸寫照。老闆的種種「惡行」,如尖酸刻薄、要求極高、無理取鬧,也許已是耳熟能詳。若老闆長期要求員工OT、請病假超過4天即扣Bonus、不斷削減員工福利,你會選擇留下,還是早走早着?有打工仔不能再忍受孤寒老闆的不公平對待,決定毅然辭職。

  • 【職場心理學】老細忽然黑面10大原因 打工仔小心做錯事

    做打工仔,唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額。老細秒速變臉,我地預設打工仔「做錯事」機率較高(多數係,除非唔係),唔知各位又做過以下邊幾件事呢......

  • 【職場貼士】唔想俾同事嫌你煩? 有5種說話唔好亂講!

    打工仔在辦公室除了埋首工作,有時也會和同事吹水閒聊放鬆一下,不過不是所有話題都可以侃侃而談,如果不能把握談話分寸,有可能令人感到煩擾,甚至被人認為是「麻煩友」,

  • 【職場人際】同事對你懷恨在心的6大跡象

    香港出名工時長,打工仔與同事見面的時間分分鐘多過與家人、伴侶相處的時間。面對繁重的工作,同事間少不免出現爭拗,不過最緊要爭執過後仍能保持友好關係,如果想知道對方有沒有懷恨在心,可留意以下6大跡象,盡快解決問題。

  • 【職場人際】面對小圈子點算好?教你與討厭的同事相處

    職場以利益掛帥,從來不是交朋友的地方,但現代職場講求團隊合作,同事之間必須保持良好的關係,才能發揮最好的表現。你和同事的關係如何?面對與自己完全不投契,甚至性格十分惹你討厭的同事,又能如何好好相處?

  • 【移民情報】技術移民唔係醫生律師專利 呢4個職業同樣有優勢!

    有香港人因過去一年的反修例浪潮和對國安法的憂慮,從而萌生移民到台灣、加拿大、澳洲、新西蘭等地的念頭。

  • 【職場人際】請同事食嘢唔一定要買薯片 買呢4款食物同樣受歡迎

    打工仔喜歡買一大堆零食,方便工作時吃零食提提神,當然每次吃之前,要先與同事分甘同味。