comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

【燶爆】HR揭求職者18怪


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, HR, interview

以下「8大燶爆求職人辦」及「10大常錯肢體語言」,各位求職者笑完,要引以為鑑。

5分鐘,HR只須5分鐘,就足以KO一位求職者。美國求職網站CareerBuilder訪問超過2100位人力資源顧問,最新發表招聘調查報告顯示,近半受訪HR表示可於5分鐘內決定求職者的去留;而能在15分鐘內決定的,更高達90%。

編輯仔將報告「lun」了一輪,發現果真100歲唔死都有新事;特別歸納出以下「8大燶爆求職人辦」及「10大常錯肢體語言」。各位求職者笑完,要引以為鑑。

8大燶爆求職人辦:
1/ 有求職者帶備50枝墨水筆去面試,兼「驚死你唔知式」一字排開放在枱上。
2/ 面試時,求職者全程「周身唔聚財」,不停摷手袋……原來帶埋狗仔見工。
3/ 自我介紹,求職天真豬直言:「你可以叫我做Tigger(跳跳虎),呢個係我幫自己改嘅花名。」
4/ 有虔誠求職教徒詢問︰「可唔可以為公司員工做禮拜(宗教)?」
5/ 求職者疑似撻著「踩場mode」,無大無細質問在場職員薪酬。
6/ 被問及離職原因時,求職者竟吃了誠實豆沙包坦言:「為咗向上司報仇,我要畀啲顏色佢睇!」
7/ 面試過程中,求職者瑜珈上身打坐。
8/ 求職者試圖靠Google Search搜尋面試問題答案

10大常錯肢體語言:
1/ 零眼神接觸(65%)
2/ 「擠」都唔笑(36%)
3/ 玩手指,或把玩雜物(33%)
4/ hea坐(30%)
5/ 周身郁(29%)
6/ 胸前蹺手(26%)
7/ 頻撥頭髮或摸面(25%)
8/ 握手無力(22%)
9/ 太多手勢(11%)
10/ 握手太用力(7%)
(更多搵工必戒15小動作,按此

燶爆事和小動作堪稱「殺人不見血」,全因大家「衰咗都唔知」。編輯仔特意準備以下「Ready見工懶人包」,求職者自求多福︰

1/ 預先綵排
要減少面試「燶位」、「蝦碌位」,強烈建議求職者事前要綵排綵排綵排。如情況許可,最好請親友「臨時拉夫」扮面試官,評核眼神接觸、握手力度、坐姿談吐等表現,從而提升改進。

2/ 自拍錄影
若情況不許可,或不想做「煩膠」煩到人,求職者不妨善用科技,自拍錄影。透過無限loop模擬面試片段,能有效檢測出平日未有察覺的趕客細節或壞習慣。

3/ 深呼吸
這是最簡單亦是最關鍵的一步——臨in前,不妨深呼吸幾下,鎮定心神,紓緩緊張情緒,有助臨場發揮。更多關於《求職搵工扮鎮定10式》,按此

延伸閱讀︰
-【搵工懶人包】100款CV即時下載

- 搵工面試妙答(11)︰點解想做份工?

-【臨接Offer】6大必Check防漏

-【ThankYou信】5大唔寫好過寫

-【搵工面試】求職者4大「諗多左」

上載日期︰2015年2月4日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email