comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

男人鍾意幾蠢的女人?


撰文︰賈心潔



think big
要鍾意聰明嘅人,首先你自己要聰明。
「Hey,問你一個問題丫。」我望著男性朋友A,懶親切地說。已習慣我「扮女人」手段的他,應付自如︰「咪嚟喇你,知你無好嘢,唔答你又嬲,問啦。」我就不客氣了︰「你地男人呢,鍾意蠢到邊個程度嘅女人?」

「咩程度呀……」A搔一搔頭,將焦點放到很遠很遠的地方,若有所思。他,中招了。

我認,我又在問題裡落藥——「蠢到邊個程度」,分明是個伏。無論A如何招架,都是在說「男人係中意蠢女人」,水洗都唔清。

「其他男人我唔知啦,我唔鍾意蠢嗰批嘅。」A自鳴得意。

「咁要點唔蠢法?」留意番,耍來耍去,都耍不走個「蠢」字。

「要溝通到囉。」A望望我,又將焦點放到很遠很遠,繼續︰「我識得一個我覺得好靚嘅,不過講嘢真係零內容……都唔得架。」

最近報道,英國劍橋大學專研進化論的生物學家David BainBridge教授指出,比起豐滿身材,男人更愛高智商的女人。他坦言,男性的確偏好大胸女性,不過重點不在於「大」,而在於「看起來較對稱」;至於長腿,男性實際上並無太大興趣。他表示,男人所鍾情的,是聰明、學識高、有教養的女人,因為這意味她們將來會是負責任的母親。

說來說去,不是聰明與蠢的問題。

而所謂「溝通到」,就是思想上的門當戶對。

我的結論是︰要鍾意聰明嘅人,首先你自己要聰明。男女適用。

延伸閱讀︰
- 4點識破︰這個人信不信得過?

- 我尋你開心,你尋……

- 賤男,身邊總有一兩個?

- 【旺夫的女人長這樣】

- 【辭職】要多大勇氣?

上載日期︰2015年5月29日
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email