comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

【男女適用】免做煩膠6要訣





文︰魏民菁

煩膠,不限性別、階級、年齡。

膠,學名聚苯乙烯,有軟硬之分。這本為一種化學物,為何會應用於人身上?撇除粗口諧音以外,「煩膠」如果要從其性質去解釋,應該就係指一個人的纏繞程度,好似一舊膠咁難以分解。究竟點樣可避免成為一舊膠,仲要係好煩嘅膠?

1/ 說話注意聲線
聲線係對話嘅重點,高8度講嘢彷如置身街市,低8度講嘢又好易令人瞓著。除調較好音量外,同時要留意聲調、字詞發音等,以免講多錯多。

2/ 重點只講一次
有時侯要將一啲重要事情講幾次作為提點無錯,但唔一定要去到無限loop嘅地步。如果有心聽,講一次就夠。最多,送一次reminder畀佢咁大把。唔一定要日講夜講,你唔煩部電話都爛。

3/ 不作無謂尖叫
唔是地震,唔是被失蹤,無須事事都要尖叫。「嘩!你好犀利呀!」「話我知啦!話我知啦!」(淨係呢幾句都已經有聲)。為確保聆聽者隻耳仔健康,建議減少尖叫為妙。

4/ 表情適可而止
與人談話時要心平氣和,保持冷靜。小小事就瞪大眼、O晒嘴,頭一兩次對方會覺得你份人直接。日子一耐,就容易畀人感覺太over、造作同煩厭。

5/ 管好個Fb
Facebook其中一個重要功能係尋找失落嘅朋友,但如果遇上喜愛發表偉論、凡事唔share唔舒服嘅fd子,下場就係日日被洗版,又或者不斷收到遊戲邀請。不過好彩,世上有一個功能,叫封鎖。

6/ 收埋部電話
個個都對住部電話「日篤夜篤」,連帶同朋友食餐飯都要「相機食先」,將相關食物以及朋友當作佈景板先影十幾廿萬張相,咁究竟幾時先有得食?

煩膠,不限性別、階級、年齡。

For打工仔︰謹記,辦公室內大概只有老細有煩膠權利。

For男女朋友︰經常提及一段關係要有安全感,但安全感同煩膠,只係一線之差。

For眾親朋戚友︰要關心身邊人有好多方法,犯不著要展開攻防戰,下下派膠。

延伸閱讀︰
-30歲月入5萬不是夢 要入行有幾難?

-一幅圖睇晒大學「神科」人工有幾高?

-【新手上路】返新工6個「以為」

-【搵工新手】7大求職須知

-【迎新】職場新丁專屬4武器

上載日期︰2016年7月14日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email