【畢業生去向】筍工一定要無OT人工高? 大學生咁樣講...

【畢業生去向】筍工一定要無OT人工高? 大學生咁樣講...



讀書時,想快點投身社會,賺錢過好生活。到投身職場後,才發覺讀書時的樂趣,想回到讀書時代。不過,現時即將畢業的大學生,他們理想的工作是甚麼呢?CTgoodjobs訪問了一班大學生,發現他們眼中的筍工多為不用加班及人工高,而最理想的職業就是沒有職業。


不少受訪者認為,在香港打工好辛苦,「香港真係一個好繁忙嘅城市,自己去旅行見其他國家啲舖頭好早閂門,但香港10點仲開緊舖,唔知道係好定壞,消費者可能會開心,但打工你就會好辛苦」、「我讀醫護有輪更或追更情況出現,有時都好累,某程度上令自己社交生活少咗,要自己慢慢適應同調整」、「其實都得個做字,做完可能搵到兩、三餐,但其實都買唔到樓」。

大學生想做政府工 貪夠穩定
既然打工那麼辛苦,他們將來打算做甚麼職業呢?有受訪者表示,將來打算做政府工,「因為收入比較好同穩定」,亦有人打算做老師,「有諗過做老師,但香港做老師好似好難,因為教育制度有問題,同埋唔係你話想教好個學生就得,無論學校同政府都有好多政策限制」。

被問及理想的工作時,有人表示,筍工就是自己鍾意做的事,但人工不能太低及要加班,「想做一份好自由,唔會有太多限制,想去玩就玩嘅工」、「最重要同同事關係好,相處融洽,最緊要開心」。不過講到最理想的職業,有人表示「就是沒有職業」,甚麼都不用做就有錢。

【職場八卦】車程來回三個鐘 長征返工因為......
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More