comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

當你唔再係Fresh Grad……





文︰魏民菁

Graduate
Fresh Grad過後就會深深體會到「突然便老去」。

一年又過去,數數手指,如果大學畢業後能順利在3個月內見成份工,現在應該過埋Probation,開始緊打工仔的生涯。當「Fresh Grad」身份漸漸遠去時,你會發現6個心碎事實︰

1/ 人際關係比工作更複雜
別以為每個辦公室都好似8點鐘電視劇咁愛好和平。作為新薯仔,試問又點會知同事A與上司B不和,同時又與主管C互督背脊呢?若工作上要因人事關係而避重就輕,驚呢樣驚嗰樣,都咪話唔煩。

2/ 付出與收入不成正比
死做爛做,期望年尾有人工加有花紅派?是咁的,作為基層打工仔,人工每年大約平均只有4%至5%增長,以起薪點$1.3萬計算,一年加大約幾百,同「上車」仲有一大大段距離。

3/ 老細覺得你咩都識
要Fresh Grad第一日返工咩都識就太誇張,正確來說,係返工第2日。按照老細的「常」理,工作所有大小事務應該係第1日返工以後就「一理通馬國明」。如果答「唔知唔識」,可能會換來一句︰「你係大學生嚟架喎!」

4/ 放假同瞓覺屬奢侈品
Fresh Grad曰︰「返工頭一排都無乜嘢做。」少年,你實在太年輕!須知道,通過試用期後就見真章,公司事無大小都會關你事。你會發現OT同生老病死一樣乃人生必經階段,最後只能用週末加僅有的年假吊吊命。

5/ 返工唔知為乜
一個字︰錢。小時候講「我的理想」,投身社會後卻只得「老細你想」。有幾多人能寓興趣於工作就不得而知,但市面上大部分打工仔大多是為兩餐,要解答「返工的意義」,分分鐘仲難過小三TSA。

6/ 有一種幸福,叫返學
細個好想做大人,但大個咗又好想做返細路。工作幾年過後,不難有種「突然便老去」的感覺,於是又想重回學生時代,重拾無憂無慮的讀書生活。至少,唔使煩買樓生仔結婚。

投身職場不久的你或許會發現,打工仔是社會中最麻木的動物。要保存靈魂不易,最重要是做好自己,對得住自己。

延伸閱讀︰
- 10大 Gmail 實用快捷鍵

- 【辭職前】考慮7件事

- 5大職場悲劇︰上班族最怕與老闆成為fb朋友

- 【職場人際】同事間如何搲水吹?

- 【飲茶睇穿你同事】眾生相6種

上載日期︰2016年2月2日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email