comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【睬你hihi】10句低質素msg


賈心潔



chatroom
今時今日,要「識」某個人是容易,要「認識」一個人卻很難。
hihi。我心生好奇,有幾多人因為見到「hihi」4粒英文字母,而強迫症發作般click入來……

如果揀女朋友要揀一個肯捱M記的話,哪麼選男友就要選個不用等他覆msg的。一旦等他回覆,就會出事。其實男女皆適用。

「你強迫症呀?成晚望住部電話。」朋友K食飯時心不在焉,雖然見怪不怪,但我還是忍不住問。

K支吾以對。如果我還洞悉不出箇中玄機,也枉做了這麼多年朋友。「點呀?又喺邊度識咗個咩人?」

K答了一堆「嘢」——實在無以名之,只能以一個「嘢」字來recap。我反了反眼。「做咩啫?我地幾好傾架。」他說出來亦自覺心虛。

K︰Hihi
對方︰Hi

K︰喂喂
對方︰^^

K︰做緊咩?
對方︰嘢

K︰做咩唔覆人?
對方︰^^

K︰睇咗都唔覆?
對方︰?

我望了望K與某人的所謂「對話」,立即要求收回那個「嘢」字,因為堅係連「嘢」都不如。有話直說,要回應的,自然會回應。你hihi我,難道我就要即時睬你hihi?

「咩都無發生,你著緊啲咩?」但願我的冷言冷語,足以讓K冷靜下來。「見到hihi就火滾。」我目露凶光,K連忙搶回手提電話,生怕我將它就地正法。

「我地幾好傾架。」K還死雞撐飯蓋。我反而還真心祝福他真的如此這般認為。

「你幾時試過等我覆msg?」我問。

「明知你唔會唔覆,等咩呀?」K的氣勢回來了。

今時今日,要「識」某個人是容易,要「認識」一個人卻很難。

延伸閱讀︰
- 送禮物的人

- 不要錯過彼此

- 【膠影】散水相

- 【心靈】遺憾也好,抵死也罷

- 不轉雙藍剔的3條屎蹺

上載日期︰2014年12月19日

讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email