【絕世好老闆】公司總有個極品老細!6條問題即評估老闆好與壞

「我老細真係好鬼衰、勁賤囉、堅唔掂、真係好「腦細」;老細呢個物種,講就天下無敵,幾時見佢落手落腳去做?我頂佢唔順㗎喇,如果有朝一日辭職,一定係因為佢……」

小編偶爾聽聞上述言論——所謂「偶爾」,固然是客氣之言。在「老細」這個議題上,高中低級的打工仔都無分你我,陣線一致。而諷刺的是,在這邊廂激昂地痛罵他人的,分分鐘在那邊廂亦正被熱烈地「問候」著。須知道,打工仔有「老細」;而老細之上亦有大老細;大老細對上,還有大大老細、大大大老細,如此類推。這是一條食物鍊,唇齒相依。

別誤會,小編並非要為衰老闆說好話,不幸遇上(也算平常),奉勸拿拿臨狠撇,以免磋跎歲月。不過又咁,正因為好老闆難求,咁好彩遇到,還望各位打工仔千萬別走寶,或好人當賊扮。

無論做好人,還是做好老闆,不外乎善良、正直、聰明、能幹4大要素。爬到高位做到「老細」的,口袋裡總有點小聰明,總要做到啲嘢——姑勿論是哪一種聰明、做到邊一啲嘢。

留意番,徒有小聰明和才幹,卻欠善良與正直,是相當危險的。老闆善良正直,手腳笨一點、做事甩漏一點,還是比陰險而堅揪的跟得過。

(按圖了解更多)

據非正式統計,10個打工仔有7個因為頂唔順老闆或直屬上司而劈炮;而10個留守的打工仔中,大概也有9個半以上因為好老闆而攆都唔走吧。

延伸閱讀︰【職場熱話】難頂大少脾氣老細 打工仔無奈︰湊老細仲攰過返工

同場看看哪10個職業的工作壓力最大︰

延伸閱讀︰新人試用期 20年工作經驗都過唔到probation 打工仔灰爆 做慢少少都即炒

Look out for further updates on our Facebook fan page!