【網上熱話】新工同面試落差太大 打工仔呻似騙案 網民:仲唔快啲走

在搵工的時候,大家都會跟著求職網站上的工作內容去選擇心儀的工作,由投求職信、CV,面試到成功入職,都要花上不少精神和心思。過五關斬六將,終於正式上班,滿心期望有一個新開始,但如果你發現與工作內容完全相反,你又會怎麼辦?

在討論區有打工仔求助,指到正式工作才發現,實質上與工作內容、面試說好的不一樣。網友表示:「你又會完全相信公司?」

點擊了解更多:

 點擊了解更多:
1/ 當初去面試嗰陣,面試嗰個人同我講只係負責處理資料,做啲文書工作。
2/ 佢仲話三個月之後,佢會加我人工,但就無講清楚呢三個月係試用期。
3/ 簽約嗰陣,佢畀咗份試用合約我簽,合約寫個Title係業務助理。
4/ 我就覺得奇怪,於是我就問個HR點解,佢同我講業務助理個名,好聽過文書處理。
5/ 睇過份合約,講明話如果有爭議,可以雙方溝通解決合約問題,諗住有咩事咪走佬囉。
6/ 返咗兩三日工之後,先發現原來份工同實際上好大出入。
7/ 我要約啲廠去傾生意,搞到我完全崩潰。
8/ 當初明明我係應徵處理文書工作,我就只想做份內事。
9/ 完全無諗過要同人講電話,點知畀人呃咗入嚟。

網友回應:
-其實基本上唔會有單純處理文書嘅工作囉,無可能唔對客或者廠商
-我幾同意個HR講,業務助理個Title好過文書處理,但唔想做嘅話,都係快啲走啦
-如果係差天共地就走啦,不過你都要諗清楚,文書處理工作搵邊個做都一樣,唔會非你不可。畀你揀啦,請一個識處理文書工作同簡單技能、一個只係單純識做文書工作嘅,你請個?基本上好多行業都係咁,講就好聽,去到最後咪又係要咩都識。
-無Title叫文書處理,多數都叫業務或者行政助理,分別係接電話、聯絡吓廠商,同處理公司大小事,兩種職務都好容易被取締,求其搵個新人做就得
-吓,做行政嘢好多時都要跨部門做嘢,同佢哋溝通喎
-做嘢點都要同其他部門嘅人溝通,點會只係做Paperwork
-你唔係話可以雙方解除合約咩,覺得做唔掂就同人講啦
-學多啲嘢有咩唔好,唔好諗住咩都唔識嘅時候,想要高人工,連多餘嘅嘢都唔肯做?要累積吓經驗,遲啲跳到槽。其實業務助理真係比文書處理工作學到更多嘢。人人都可以同廠傾嘢,但要點同人打好關係、留好印象,都係一門學問,需要磨鍊番嚟,唔係打個電話就得。(利申:講緊新人心態)
-行政助理唔會有單純文書工作,我知嘅都係要同人溝通,係唔係有咩誤會?如果係同當初講嘅唔一樣,你都係早走早著啦。
 若果在試用期的時候,發現實質工作與內容不符,不滿意就應該盡早離開。如果過了試用期,覺得工作內容與事實不符,想辭職可否不給老闆就預先通知就辭職? 根據《僱傭條例》第10條,在以下特別情況之下才可以不用預先通知而辭職:
a. 該僱員在履行職務期間,合理地恐懼身體會遭受暴力或疾病危害;
b. 該僱員被其僱主苛待;或
c. 該僱員被僱用超過五年,並獲註冊醫生證實為永久地不適合從事有關工作。

覺得現在的工作不適合,想轉工?轉工前要考慮什麼?
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職涯規劃】有咩工啱內向嘅打工仔做?打工仔︰唔識做戲可以點

    一樣米養百樣人,每個人都有各自的優點、缺點和性格。向來外向、性格開朗的人在各方面都會比較吃香,在職場亦不例外。各行各業的職位空缺,多數寫到理想的求職者要性格開朗、熱情等等,若果我性格內向,又該怎辧?

  • 【網絡熱話】 打工仔怨新人唔識Send Email 網民:遇著你啲咁嘅同事 好陰功

    剛投入社會工作的時候,畢業生尤如一張白紙,工作方面的所有事,都要從基本學起,若果身邊有可以信賴的前輩從旁指導,事情定會慢慢上手,變身成一個熟知所有事的「打工仔」。如果遇上的,是相反的前輩,又會怎樣?

  • 【網絡熱話】喺大公司返工利多於弊? 網民:你睇我好啫

    近年經濟不景氣,要找一份工作,並非容易的事情。很多求職者不管公司規模,只要有Offer,多數都不會考慮太多,馬上說好;若果遇上知名、規模大的公司,更是求之不得。不少打工仔都會羨慕在大公司工作的人,因為福利多,又穩定,但事實上又是否如此?

  • 【網絡熱話】打工仔轉工遭阿媽反對 網民:你返工定佢返工

    不少父母都望子成龍,希望子女有薪酬高而工作穩定。作為子女,盡可能都想滿足父母的期望,但事與願違,想找到收入穩定,而自己想要的工作,並非這麼容易,在想要的工作與滿足家人的期望,兩者間如何選擇?

  • 【職場熱話】畢業生返工感煎熬 網民安慰:公司又唔係你嘅

    畢業生初出茅廬,難免在職場上遇到挫折,在這個時候應該怎麼辦?最近在討論區就有網友就感嘆自己開始返新工已經一段時間,仍然對返工有一份恐懼,覺得每日返工好痛苦,其他網民都紛紛留言獻策。

  • 【求職攻略】職場新鮮人篇:寫CV要避免的15大錯誤

    從事獵頭工作近十年、並一直有提供Career Coaching服務的久保,平時喜歡在社交平台「全職獵人」專頁與網友分享獵頭界奇人異事,並喜歡教大家搵工技巧,他指經常有讀者問他:「究竟你用多長時間去看一份履歷表?」久保一連數篇從CV到面試,與求職者分享成功秘訣。

  • 【求職攻略】職場新鮮人篇:疫情下的職涯規劃

    新冠肺炎疫情持續,令各準畢業生及在職人士都陣腳大亂。在停課、各樣活動都停辦的情況下,各準畢業生又可以怎樣為自己的職涯作規劃?這次邀請到有有豐富職涯規劃經驗的Career Coach Lositta來分享一下疫情下應怎樣為職涯作規劃。

  • 【職涯抉擇】畢業從未轉工VS每三年轉工一次 打工仔會點揀?

    現世代的年輕人喜歡做slash打幾份散工,又或者每幾年就轉換一次新工作,已經甚少人能夠一份工做到老,有時就算有做到老的決心,公司亦可能因意外而倒閉……種種因素都會影響大家的職業生涯。不過,撇除意外的因素,各位打工仔覺得畢業從未轉工,還是每兩三年轉工一次比較好呢?

  • 【職場熱話】朋友套料面試貼士 兼搶埋份工 網民:防人之心不可無

    大家有沒有出生入死的知己朋友?不過,到踏足社會做事後,「朋友」一詞都要小心運用才好,因為大家再不如在學時期般單純,即使曾經熟稔,人還是會變的……

  • 【職場熱話】保下屬、爭取加薪 但利益關頭都冇情講 上司灰心:好人難做 唔通要做衰人?

    要做一個好上司原來很難。各位打工仔覺得好上司要有甚麼特質?包容下屬、請下屬食飯、為下屬增取加薪、與大家共同進退……可能只要具備上述的其中一項,大家都覺得非常難得,不過,遇到好上司,大家又會否相對地為上司付出呢?