【網民職場Talk】打工仔嚴選最差散水餅 跌咗落地都照派?!

散水餅是打工仔於臨別秋波時對同事的一點小心意,所選的餅店、款式都會在其他人心中留下「最後印象」。選擇得體的糕點,可以提升同事對你的觀感,甚至在你離職後仍會談起你。一年到晚,少則有幾個同事離職,多則可能連其他部門有幾十人離職,兩三星期吃一次散水餅亦不足為奇。每當吃到另類散水餅,總會有種莫名其妙的體會。有網民發起討論,與打工仔探討「最差散水餅」。

【自我增值】總是不受同事歡迎?可能與3個習慣有關

實習生散水餅遭打翻仍全部派出
有網民分享當年作為實習生時派散水餅的奇遇:「記得嗰陣時Intern Last Day派散水餅,公司有個同事行過整瀉咗我盒餅,跟住我照派嗰啲爛晒嘅西餅……個同事用筷子將啲餅整番靚少少,跟住我面都紅埋咁樣去派囉,最好笑係我每派一個人,佢就喺我後面同佢哋講話係佢整跌嘅」。不難想像同事們收到西餅後,除了尷尬,還是尷尬。

輕食系列
有人分享曾經遇到同事大派零食作為散水餅:「一人一粒金莎」、「迷你熊仔糖一人一包」、「我派過一大包餅拆開,獨立包裝每袋一塊仔」、「試過派M&M就算,叫佢地伸隻手出嚟,倒幾粒畀佢地」、「見過一人一粒魚仔餅」。當人人都期望散水餅是美味精緻的西餅,派零食就很容易被認為「很孤寒」:「一係好厚面皮,一係成班好Friend先做得出」。

【有心唔怕辭】辭職信唔好求其寫!4 大細節助你「日後好相見」

無餅勝有餅
不少網民一直並無派散水餅的習慣,覺得「唔知點解要派,(所以)無派過」,亦有人認為離職派餅的習俗相當「無謂」,亦絕非理所當然。「其實無人會記得你派過啲乜」,有人更直言散水餅價格不便宜,如果派給全公司各部門同事,則需幾百元,等於「白做一日」。更有畢業後一直於外地工作的打工仔表示,從來不知道有派散水餅的習俗:「咩都冇派到,直到有同事問,我先Google下咩嚟」、「熟又唔係熟,想像到派個時係幾尷尬,好似難民分食物咁」。不少人回應指寧願跟相熟同事開Party、食餐飯。


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【辭職學問】打工仔欲遞信辭職 上司扮忙避得就避 網民集思廣益一招解救

    辭職不是一件容易的事?最近有打工仔在討論區分享辭職遇到的難題,他指其上司經常避開與他單獨相處,每當提出有事要商量時,又會諸多藉口「扮忙」,總知用盡所有方法不接收其辭職信,令他大感煩惱。

  • 【職場文化】Last day派散水餅被上司嫌cheap 打工仔︰佢直接掉落垃圾桶

    大多數打工仔離職時,都會在公司派發散水餅,以感謝並肩作對的職場戰友。一件散水餅,蘊含著離職同事的心意,可是並非人人都理解「物輕情義重」的意思。最近有打工仔在網上分享無耐前離職的心酸故事,因為上班最後一天,買了曲奇餅作為散水禮物,可被上司嫌價錢太便宜,更將曲奇直接掉入垃圾桶,令打工仔及一眾網友鬧爆該名上司「唔識尊重人」。

  • 【職場文化】散水餅應該消失!打工仔:買完自己條氣又唔順!

    散水餅文化,似乎是打工仔辭職last day時必定要做的禮儀。但,其實很多時辭職都是因為衰上司、壞同事,到走時還要請他們食餅?這似乎有點不合理吧?明明散水餅就是想大家好聚好散以表達謝意,可是,為甚麼會變成違背自己心意要做的虛偽禮儀?

  • 【辭職學問】辭職Farewell Letter要點寫? 9大貼士為工作劃上完美句號

    農曆新年假期後是辭職轉工的高峰期,打工仔𢭃完利市、拎完花紅雙糧就準備遞辭職信。通常在離職當天,除了派散水餅外,都要循例寫一封Farewell Letter或Goodbye Email,向各位同事說再見。到底這封信要包含什麼內容,才能留下好印象,為工作劃上完美句號?

  • 【辭職學問】心思思轉工又無勇氣辭職 5大策略擺脫選擇困難症

    相信很多打工仔都經歷過十五十六的辭職狀況,明明自己根本不想留在現職公司,但卻遲遅未能遞上辭職信,結果一拖再拖,身邊的同事也逐個離你而去了。其實這個想法的背後是有原因的,有專家分析出5類猶豫不決的人,再針對各種人提出解決方法。

  • 【職場貼士】被炒或裁員後乜都做得?唔想破壞感情 要遵守8個「不」

    新冠肺炎疫情持續,引發本港裁員潮,打工仔頓時失去工作,雖然內心必定五味雜陳,不過即使已經或準備離開公司,也不代表打工仔可以隨心所欲,CTgoodjobs提醒各位打工仔,被炒或裁員後要遵守8個「不」:

  • 【辭職學問】離職前交接工作要做足 列清5大重點幫你完美退場

    農曆新年過後,是辭職跳槽的高峰期。加上經濟持續不景氣,許多企業凍結薪金及花紅,打工仔可以無後顧之憂地轉投新公司。離職前最重要做好交接工作,讓公司及接手的同事了解情況,留低一個好印象,為這份工作劃下完美句號。

  • 【辭職學問】跟同事不夾 打工仔︰離職後會否Block電話?

    人與人之間的相處是一門學問,尤其是辦公室的人際關係,有時講多一句會被責怪,講少一句又被說無禮貌,想恰到好處往往是最困難。最近,有網民被公司裁員後,事事不如意,與同事之間關係又不融洽,故此在討論區開Post問大家意見「離職後會否block晒所有同事電話/WhatsApp同Facebook?」,引起大家熱烈討論。

  • 【職場貼士】想優雅地炒老細?辭職信要點寫先得體?

    打工仔在求職路上,需要小心翼翼,過五關斬六將,而在職業生涯中,辭職之路上的講究,也不容被忽視。無論甚麼原因導致了你的離職,留下優雅的最後印象對以後的職業生涯可以有莫大的幫助。參考以下4個貼士,幫你優雅離職。

  • 【辭職學問】Last Day仲派西餅咁老套?創意散水「餅」大檢閱

    到了年尾,好多打工仔都有離職轉工的打算,當中一定不少得派散水餅予同事。以往大家都是派西餅、蛋糕、曲奇為主,不過近幾年越來越多創意性十足的散水餅及散水禮物,深受打工仔歡迎,你又有沒有收過呢?