【網民職場Talk】揭同事Hea爆行為 網民:唔知自己做緊乜

對不少打工仔來說,工作環境和文化足而影響他們會否長期為公司服務。如果公司大部分同事毫無建樹,只愛搞辦公室政治,相信對業務和同事的事業發展一樣無益處。有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享指同事大多十分懶散,士氣低落,令他十分無奈:「搞到我完全唔知自己做緊咩」。


6大職場文化帶領創新 你公司有未?

同事每日打機煲劇 事主呻影響工作進度
投稿的事主表示公司正處於淡季,生意一般,同事們正處理公司內部的事務,但大家都十分懶散,有人每天在公司玩遊戲機和「煲劇」,令事主心情很複雜:「其他人唔做嘢,其實唔關我事,但係完全無工作氣氛,搞到我唔知自己做緊咩。」,除了工作氣氛差,事主亦補充指工作有順序,自己要等同事完成7至8成才可以開始做,因此經常被懶散的同事拖延進度:「但唔係急件我又無理由催佢做。」

帖文引起網民的討論,大部分人都勸事主早日另謀高就,「把機會讓給只想Hea的人」、「係時候揾定工,怕公司遲早裁員或執笠」、「趁有時間就揾工啦」。相反,亦有人認為事主身上福中不知福,「旺季已經做到死,淡動有得Hea點解唔Hea下」、「返工唔使賣命,享受下啦」、「無Deadline咪Hea下先囉」。

4招打造成功的僱主品牌

如何留住人才,一直是企業面對的難題之一。隨著新世代踏入職場,他們在意的工作價值、成就感來源都與上一輩大不同,企業要按他們需要制定政策,並建立良好的企業文化才能留住人才,並保持公司競爭力。
Look out for further updates on our Facebook fan page!