【網民職場Talk】曾被上司斥「多餘」 打工仔數年內逆轉升職4級

打工仔被斥責、被訓示,也許已是每日工作的「基本動作」。長久以來,不少工種的員工會被顧客、工作伙伴、上司、老闆等責罵,更是「份糧包埋」的流程。有網民於討論區發帖文,討論上司對自己說過最難聽的說話,有人回應指初入職時曾被上司斥「多餘」,但最後數年內卻晉升4級,比當初指責他的上司更高級,令人嘖嘖稱奇。


初級文員被斥「多餘」 最後卻升職4級
網民分享初入行時作為初級文員的難忘經歷:「某日Section Head叫齊人開會,第一件事就對我話,早前請你返嚟,係頂替呀邊個,而家佢返咗嚟,你個位就多餘啦!你留喺度都冇乜用」。當時,事主心想,難度是要被解僱的意思?結果機緣巧合之下,因其他部門缺人,事主隨即獲HR安排調到另一部門:「幾日後大老闆秘書無返工,叫我頂替工作,畀我攪掂晒。如是者就兼任大老闆的男秘書。嗰幾年人工加到原底4倍,職級升了4級,仲要每周一日study Leave」。

腸胃差經常上廁所 被上司問是否「腎虧」
不少網民回覆帖文,大方分享自己被罵的內容。有人慘遭上司揶揄其健康狀況:「之前我因為腸胃唔好,醫生建議我多啲飲水,咁多飲水就去多次廁所,嗰朝早去左3次廁所,第3次返到嚟嗰陣,佢勁大聲咁話:你腎虧呀?」。除了身體狀況,不少打工仔曾經被貶低工作能力:「多你一個唔多,少你一個唔少」、「無出色」、「你咁得閒,都唔知咁高人工請你做乜」、「你有冇帶個腦開工」。


有心學習 慘被上司「潑冷水」
公司不止是一個工作的地方,同時是各個不同崗位的同事學習的地方。好的公司會為員工提供適切的培訓,而有些上司卻在下屬有心學習時,大潑冷水:「我出糧畀錢你嚟做嘢,唔係嚟學嘢,你依家交學費畀我呀?問我問題?你自己諗掂佢啦」、「同事想考牌,問佢一啲專業問題,佢話,呢到唔係開善堂架」。

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】10大奇怪工作體驗 竟然要幫老闆買呢樣......

    大多招聘廣告在職責一欄都會寫上「Ad hoc job duties」,到底是負責甚麼?不少打工仔可能都有試過替上司/老闆處理一些與職責無關......

  • 【職場性騷擾】女網民見工險遭僱主強吻:你好似我初戀女友!

    職場性騷擾近年屢見不鮮,最近竟然連見工面試也有機會被非禮或性騷擾,有女網民在台灣討論區Dcard留言,大爆自己面試時險被強吻的經歷,事後仍猶有餘悸,一眾網民亦為事主抱不平!

  • FILA以Friendly Fun Future締造快樂企業文化

    每天工作早已經是我們生活的一部分,而當中的區別在於,你是否真的享受努力工作帶來的快樂及滿足感。想建立一個快樂團隊,給員工合理的薪酬待遇之外,也要滿足員工的心靈需要。來自意大利,世界知名百年運動品牌FILA,品牌形象傳遞著百年以來不變的熱情, 3個F(Friendly Fun Future)正好形容FILA充滿活力及快樂的企業文化。

  • 【行業推介】疫市繼續吸才 公司秘書「幾時都揾到食」?

    新冠肺炎肆虐全球,為各行各業帶來不同程度的打擊,企業相繼裁員、結業等,不少打工仔都面臨停工、減薪等情況。不過,在「疫」市下仍然有行業繼續求才,說的就是將會在6月27日舉行線上職業日的公司秘書行業。

  • 【職場熱話】雪櫃自動開閂 懷疑公司有鬼想轉工

    為高人工、少OT而決定轉工可能聽得多,但是因為公司有鬼,因而想轉工你又聽過未?日前有女網友在社交專頁發帖,指自己任職公司茶水間的雪櫃自行打開......

  • 【網民職場Talk】上司洗數百元維修電腦 原來問題喺個掣度?

    踏入21世紀,每個人對電腦有一定認知,基本如文書處理和上網,複雜如編寫程式和網頁,但總有些人不熟悉操作電腦,因而鬧出不少笑話。

  • 【網民職場Talk】打工仔分析3個OT原因 工作做唔完未必係能力問題

    有時打工仔無可避免要超時工作(OT),或許有人認為打工仔遲收工,純粹因為本身工作能力欠佳,導致未能準時收工,不過近日有網民在連登討論區分析,打工仔OT與工作能力未必有關,有3個外在因素會導致頻頻OT。

  • 【網民職場Talk】打工仔慘遭上司冤枉失職:我都冇跟開!

    正所謂「錯就要認,打就企定!」,如果你在工作上犯任何錯誤,就要認錯和改過,但如果你沒有犯錯,卻被愛推卸責任的上司或同事誣衊,你是否也要默默承受?有打工仔在Facebook分享被上司「砌生豬肉」的經歷,究竟事情結果如何?

  • 【網民職場Talk】公司每三個月派一卷廁紙 網民:慳唔到幾多錢

    每間公司的廁紙使用方法都不一樣,有些公司會在洗手間無限量提供廁紙,亦有公司定期向員工分配廁紙。近日有打工仔在社交平台大吐苦水,指公司為了節省資源轉為定期派廁紙,而且數量相當有限。一眾網民不禁慨嘆:「要慳呢啲錢嚟節流,本身都好有問題。」

  • 【網民職場Talk】打工仔經常轉工大讚好處多:唔知算唔算病態

    近年有些打工仔每份工作維持僅不足一年,然後便另謀高就,也許一些僱主或HR抗拒聘用常轉工的打工仔,認為他們欠缺忠誠,但在打工仔眼中,轉工反而會令他們成長,亦享受箇中過程,更直言「唔知算唔算病態」,並在討論區大談常轉工的三個好處: