【網民職場Talk】職場新人被迫夾錢送禮 想拒絕有冇方法?

【網民職場Talk】職場新人被迫夾錢送禮 想拒絕有冇方法?
香港出名工時長,打工仔與同事相處的時間分分鐘比伴侶、家人還要多,為了維繫彼此的感情,每逢同事生日、結婚、懷孕等重要時刻,不少人都願意一同「夾錢」買禮物送上心意。不過,如果公司事無大小都愛「夾錢」,甚至要求新入職的同事向不相識的同事送禮,就說不過去了。

同事飯局變是非大會 打工仔寧當獨行俠

有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享指自己剛加入一間公司,「係綠葉新人」,有同組的同事在產假後復工,有同事提議每人出$200「夾錢」買禮物送給該名同事的小孩,更要記下誰人未付款。不過,事主從未與該名同事交談,與對方的交情只限知道對方的名字,令他感到十分無奈:「簡直有如強搶$200一樣…」

同事娶新抱請飲 亂派帖捱批

職場送禮文化 唔夾錢 = 唔俾面?
職場上,多一個朋友總好過多一個敵人,所以當同事有喜事時,買禮物這筆開支是值得花費的,但若然如事主般被迫掏錢向毫無交情,工作上也沒有交集的同事送禮,定必不是味兒。不少網民都十分同情事主的遭遇,但一致認為如果事主有心在公司發展,就要接受這種送禮文化:「除非$200對你嚟講好重負擔,如果唔係咪夾囉!有時出嚟做嘢,識做人緊要過識做嘢」、「開心事唔好介意咁多,過年收返封利事都唔會蝕太多」、「你今日唔夾俾人,他日其他人都唔會夾返俾你」、「如果$200都唔肯俾,他日想人幫你手都難」、「做耐咗你就知人際關係嘅重要」。

不過,亦有網民建議事主大膽說出自己的想法,「唔鍾意可以唔俾,如果因為咁嘅事被杯葛,咪東家唔打打西家」、「送禮唔係規定,如果唔想俾就要直接講,否則做壞風氣」、「如果唔想夾錢就要一早講明,唔好令人有所期待,預埋你一份之後先話唔夾就好黑人憎」。

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More