【網民職場Talk】Jumpy只是壓價藉口 點先算轉工太頻繁?

【網民職場Talk】Jumpy只是壓價藉口 點先算轉工太頻繁?
人望高處,打工仔時常希望藉轉工以提升待遇及職銜,實屬人之常情。可是不少人每次檢視自己的CV,總覺得太Jumpy,怕於面試時被HR問起為何頻頻轉工,而不知如何應對。有畢業數年的打工仔擔心自己轉工次數過多,逐於討論區詢問網民,怎樣才算Jumpy。

【CV技巧】如何美化Jumpy CV?3招教你挽回轉工頻繁形象

IT男工作3年 轉工兩次

從事IT行業、月入近$5萬(包括年終花紅)的事主,畢業後工作3年,已轉過兩次工。每次轉工,人工升幅超過50%。雖然聽起來平步青雲、一帆風順,但每份工僅上班一年半即跳槽,令事主開始擔心自己的CV太Jumpy,會影響日後再轉工的機會。面對這種「心大心細」的情況,事主仍選擇新工作Offer,皆因覺得「無理由因為驚Jumpy而放棄Offer」。

網民反問:Jumpy又點?
不少網民指出,生活在香港這個生活水平甚高的城市,頻頻轉工以尋找更好待遇,根本是人之常情:「香港係咁架啦」、「頭幾份工根本轉密啲都無所謂」、轉工頻繁只是某些公司「揾藉口壓價」,或「出唔起價錢,揾藉口呃你做住先」。有人更認為,轉工跳槽是爭取提高人工的不二法門:「唔轉工人工唔會加得多」、「唔Jumpy點大幅升人工呀」。亦有細心的網民指出,Jumpy與否,其實視乎該行業的流動性:IT這行業「唔會當Jumpy,(因為)本身流動性都大」。

【轉工跳槽】轉工加薪多少才合理? 填Expected Salary前考慮2個因素

關鍵在於能否「解得通」
另外,有打工仔認為,Jumpy並非以工作年資為準,更重要的是轉工的原因和是否有合理解釋:「你解得通,一個星期轉一次都可以唔算Jumpy;解唔通,三、五、七年先轉一次工都可以話你」。有人則認為,若覺得自己轉工太頻繁,應該稍為修飾CV:「如果有啲工返咗一陣,唔放入CV,佢又點知我係咪Jumpy?」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More