【網絡熱話】返工唔應該同同事咁熟?網民:唔好同同事friend

CTgoodjobs編輯部
打工仔返工難免會遇上人事問題,有網民近日在討論區,以「返工係咪唔應該同同事咁熟?」為題,指:「最近同事A又忽然對我好冷漠,同佢講早晨又唔理我,
只係會同我傾公事,我諗唔到之前做過啲咩得罪咗佢,所以覺得好莫名其妙。」其他網民回應指「永遠絕對不會當同事係朋友」,並反問事主是否有得罪同事而不自知。

辦公室其實不是認識真朋友的地方,加上同事間互有競爭,一不留神,可能會誤中「地雷」。下面就為大家整理出易得罪同事的種種行為,你又曾否做過以下的事呢?

 按圖看返工乞人憎行為:

  病都照返工
有病就應該在家休息,不應上班傳播病菌。在新冠疫情影響下,如有不適更應馬上求醫。

叮重口味飯盒
使用公司微波爐叮飯,應避免飯盒有重口味食物,如鹹魚,以免在辦公室留下難聞的味道。

成日擦鞋
經常擦上司鞋,易令同事對你的印象大打折扣,倒不如認真做實事,以行動證明自己的能力。

經常打斷同事對話
開會時記得要聆聽,及留意同事的意見,而不應自顧表達個人意見。

大聲講電話
辦公室是公共場所,如需講私人電話,應壓低聲量,以免影響其他同事。

私自使用同事的物品
使用同事的電腦或物品時,應先詢問對方,以免侵犯私隱。

私下講同事壞話
私下大講特講同事壞話,只會令問題越滾越大,並會令同事間的關係加速惡化。 假如你留意到同事有以下行為,就要小心留意及反省,自己有否出現乞人憎的行為了!

按圖看得罪同事有咩警號?:

  無眼神交流/怒睥你
避開你/當你無到
經常反對你的意見
黑面無笑容
回應得一、兩個字
勸你離職
延伸閱讀︰【職場文化】講完犯眾憎 5句最不該在office說的話 呢句一定有聽過

如不慎得罪同事,又想改善同事間的關係,不妨嘗試以下幾招吧!

按圖了解:


延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關
延伸閱讀︰【職場歧視】提到年齡、年資要小心 5句得罪人的說話
 
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【家庭關係】老公不斷借錢畀前上司 老婆控訴:永遠只會幫人唔理屋企

    老公把同事看得比家人重要?雖然有義氣的男人值得深交,但如果他平時對外人總是有求必應,甚至闊綽地借錢給人,很容易會影響到自己的家庭。最近有女網民在討論區抱怨老公「心地太好」,屢次瞞著她偷偷借錢給前上司,引起她的不滿,擔心家庭的財政。

  • 【網絡熱話】朋友公司請咗大學同學出哂事? 網民:趁早炒咗佢啦!

    正所謂「識人好過識字」,即使CV標青,都未必能有工作機會;相反,人緣廣的話,被請的機會率就更高。雖然職場上經常互靠關係,但在公司有同事本身是朋友,就一定是好事?少年,你太年輕了,事情並不是這麼簡單。

  • 【職場熱話】打工仔話新人太準時打卡 網民:你慢慢OT 我走先

    下班的時候,大家會選擇準時打卡離開,還是在自己崗位多忙一會再下班呢?相信每個人都有自己的習慣或者風格。能夠準時下班回家,固然是開心事,但居然有打工仔準時打卡而被責怪?

  • 【行業辛酸】網民大數最辛苦嘅Part Time 呢份工做到收工行路無力?

    上班是因為責任,還是愛?是因為窮啊!這個時勢,想找一份工作不容易,為了維持生計,不少人都會選擇先做Part time,豈料到與想像中大有出入?

  • 【職場熱話】同事「做爛市」攬哂工作上身 仲叫老闆Cut人手慳錢

    每間公司總有一個同事十分熱愛工作,當正公司自己有份,處處以老闆的角度出發,任勞任怨也在所不辭,這種人簡稱「做爛市」。他們深得僱主喜愛,另一方面也是同事的眼中釘。最近有網民在討論區分享同事「搏老命」工作的故事,不只辦事勤力,更要求老闆減人手,令其他同事怨聲載道。

  • 【職場熱話】撩鼻屎、咬手指、捽眼……網民大數污糟同事六宗罪

    肺炎疫情持續,保持個人衛生是最基本的預防方法。可惜不是每個人都有公德心,在辦公室狹窄環境內傳播病毒。近日有網民在討論區大數污糟男同事的惡行,不但常常在人前撩鼻屎、咬手指皮,更惡人先告狀,反指事主「唔鍾意咪擰咩面」,令人側目。

  • 【職場兩性】工作上唔開心同男朋友呻 只獲得冷淡回應 女網民:情侶間報喜不報憂?

    每個人工作都有不開心的時候,偶爾也想與身邊親密的人呻苦,尋求心靈上的安慰。最近有女網民在討論區上分享與男友的相處點滴,表示當她每次呻工作不如意事,對方只會冷淡回應,有時甚至反過來指責她「你一早聽我講就唔使咁啦」,令她情緒更低落,不敢再與另一半談及工作上的事。

  • 【職場熱話】返工要自備電腦係大伏?打工仔:公司文件跟身日日無得收工

    坊間越來越多Start-up或小型公司,均採用BYOD(Bring Your Own Device)政策,即員工自備電腦或工具工作。最近有網民在討論區開警世Post,表示「返工要自備電腦係大伏」,皆因公司文件跟身,變相沒有放工時間,在家也要工作。加上事主電腦損壞後,老闆連一毫子維修費也不願意付,令他嬲上加嬲。

  • 【職場熱話】打工仔離職前最唔捨得係咩?唔係人工、靚女同事 竟然係……

    如果要離開一間服務已久的公司,普遍最令打工仔不捨得的都是一班好同事。日前有打工仔在網上發文,表示自己即將離開工作逾2年的公司,他對公司人事物毫無不捨之情,唯一最令他留戀的竟然是公司廁所!究竟為什麼呢?

  • 【職場熱話】打工仔新入職食Welcome Lunch 上司竟要求「AA制」 網民:一秒睇穿公司有幾孤寒!

    大部分公司在新員工入職時,都設有迎新飯歡迎新人加入,以鞏固彼此之間的關係。最近有打工仔在討論區投訴,指其上司竟要求「AA制」食Welcome Lunch,是他打工多年首次遇到要新人付錢的Welcome Lunch,令他十分不忿。