【老友=老闆?】幫朋友打工好唔好?決定前做好3大心理準備

各位打工仔可能都曾經試過同朋友一齊返工,特別是學生哥返Part-time更有可能會與朋友「組隊」,可以在工作時有個伴。但如果朋友開了一間公司找你幫手,意味著他將會成為你上司,你們又會否願意為他們打工呢?有人可能會覺得「好正」,必定可以「唔使做等收錢」,但其實這只是你的一廂情願。如果有打算返朋友公司的話,最好要做好以下的心理準備。

延伸閱讀︰【職場溝通】同事八掛聯誼有禁忌 性生活、同事壞話唔講得!

不想永世做小薯,想有大展拳腳的機會?除了靠運氣,努力和態度都是其中的因素,以下有8種人,幾乎永遠都不會成功,你不想成為其中一員,從今日起改變自己想法吧。

延伸閱讀︰【職場人際】4個辦公時不能談及的問題 忌講同事或同行的壞話

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?