comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【老細忽然變臉】10大原因


文︰魏民菁



有一種四川變臉,叫老細。

做打工仔,唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額。老細秒速變臉,我地預設打工仔「做錯事」的機率較高(多數係,除非唔係),唔知各位又做過以下邊幾件事呢?

Level 1︰你遲到
視乎閣下咩情況遲到︰返工遲,次數唔多就隻眼開隻眼閉;開會遲,就當你為趕埋份Report;見客遲,有合理原因或者會放過你。咁幾時黑面?例遲、無原因地遲囉。

Level 2︰你行係佢前面
日常辦公室走動就無所謂,但如果遇上見客、開大會等場合,而你又唔係擔大旗的話,就切勿亂逞強走在最前線。

Level 3︰你篤中佢死穴
每個人都有弱點,所謂「伴君如胖虎」,不管你同老細有幾Friend,有些說話即使大家心知肚明,都不宜說出口。都係嗰句:「後果自負」。

Level 4︰你入Lift見到佢狂撳閂門掣
見唔到就算,如果見到都扮見唔到,仲要畀佢知道你走頭就最大罪。

Level 5︰你黑佢面
其實可能係你發緊呆發緊夢,諗緊Lunch食咩,但老細以為你黑佢面嘅情況下,佢塊面就立即變黑,得咗!

Level 6︰你見到佢無Say hi
「打招呼」是基本尊重,如果「掂行掂過」,即使唔係老細應該都會黑面吧。

Level 7︰你藍剔咗但唔覆佢
此等級泛指所有Email、電話,其中以WhatsApp最易被發現「已讀不回」,於是老細的一切懷疑就從黑面開始。

Level 8︰你Send錯八卦Email畀佢
有時候同事間或者會係Email開心Share各種趣事同八卦,一個唔小心Send錯畀老細,應該隔住個Mon都見到佢個黑面。

Level 9︰你當眾話佢
人要面樹要皮,有任何意見應事後作出相應提點,當眾話佢唔黑面就假啦。

Level 10︰佢M到 / Uncle到
不解釋。

延伸閱讀︰
- 有一種無力感叫返工

- 【劈炮分手】遞信時應有的對白

- 【睇住呀!】被劈炮5先兆

- 【捉心理】5個職場「升呢」小把戲

- 當你唔再係Fresh Grad……

上載日期︰2016年3月2日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email