comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

老細,不如你試下住屯門丫





文︰魏民菁

tuenmun
返工都要講命數。

「喂,你今個月已經遲咗4次,再多一次就出Warning letter。」

「係,我會準時架喇。」下次下次,下次大概可以。無辜中槍的同事,其實好想講自己經常遲到係因為返工路途遙遠,「大佬,我住屯門架。」

「咁又點,返得呢度就預咗。」身邊總有人會咁樣回應。

水浸黃雨都要塞住過海,8號波未落就要仆去等車返工,新界人深明這些苦況,住屯門的就不在話下。

有幾句說話,的確令屯門人好嬲又好笑︰

1/ 「屯門公路塞車是常識吧!」
商業區如中環、銅鑼灣、東區、九龍東等在繁忙時間多數塞車,通常晚上9點後情況稍有改善。至於屯門人出九龍甚至過海,事必要經過屯門公路。呢條路(相當有嫌疑),基本上係24小時都塞(除非閣下選擇轉車轉到頭暈兼永遠無位坐嘅西鐵,就可以Skip咗呢段)。如果在只有一條大路通往世界的情況下,遇上落大雨、炒車或壞車,想準時到公司都幾難。

2/ 「屯門係咪有好多牛架?」
草地、郊區、村屋又或者牛,都係外界對屯門的普遍印象。事實上由60、70年代開始,屯門已經開始發展成新市鎮,現時區內已建有多個大型商場,加上近年有不少豪宅落成,人煙可能稠密過自己返工嗰區。至於「牛」這回事,可能要去西貢、塔門或者大嶼山先有得野生捕獲。

3/ 「咁你一個月咪洗好多車費?」(新界人一律適用)
係呀!仲可能係天文數字。假設每日返工過海來回需要$50,每星期返5日,一個月正好要$1,000車費(假設星期六、日在家做毒男)。以畢業生的人工中位數$1.3萬計,車費已經等同自扣人工7.7%(未計飯錢、買衫錢、家用等等)。在車費只加不減的機制下,份糧只有無限燃燒。

4/ 「你過海要幾耐?」
過大海去澳門,可能仲快過去港島。去西環、中環已經小兒科,假若閣下公司位處九龍東、港島東,來回需時3至4粒鐘,車程夠去大陸、台灣有餘。你又有無試過當約完朋友出街食飯,踏上歸家路時,每次對方都快過你返到屋企。當自己仲企喺架巴士度迫,朋友已經準備上床大覺瞓。一個字︰灰。

「呀邊個,遲第5次喇喎!住得遠就預早啲出門口嘛。」

好似連個天都唔想我返工,「老細,不如你試下住屯門丫?」

延伸閱讀︰
- 【被炒魷】遣散費點計?

- 打工仔6個被炒理由!勿以為黑面好有型

- 【新工伏味濃】5徵兆揭上錯賊船

- 開工10大禁忌 早上不應開會

- 我在OT之中找到快樂

上載日期︰2016年4月21日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email