comScoreTag
FancyBox
FancyBox

After Work


After Work

像針與線、車與車輪、生命與麵包、工作與生活的關係相輔相成,缺一不可。生活中包含工作,而工作卻並非生活的全部。學習將時間留給生活,將生活留給自己。


聖誕送禮候群症




文︰魏民菁

christmas present
其實,老細話加人工就可能已經係世界上最好的聖誕禮物。

「今年買咩聖誕禮物畀佢好呢?」正在逛街的朋友E大時大節前必然會在電話另一方轟炸我一番,為的是準備一份獨一無二的禮物給自己男朋友,如同古時皇帝進貢那般緊張。

我不是批評送禮行為或意圖評論任何資本主義下的消費模式,但實在不明白一對情侶在365日內究竟有幾多個節日及紀念日需要慶祝及送禮︰

 - 中國元宵節
 - 西方情人節
 - 白色情人節
 - 七夕
 - 男朋友生日
 - 女朋友生日
 - X週年紀念日
 - 一齊XXX日紀念日
 - 聖誕節
 - 除夕
(仲未估算情侶間的自定紀念日……)

「鍾意睇戲就一齊買飛入場;鍾意食就訂定放題自助餐;文青就送幾首詩;再唔係就織頸巾、送DIY手作等。」我堅信最穩陣的送禮方式是投其所好,而不是明知人家喜歡曼聯但繼續笑笑口送車仔紙牌人。

「送過晒喇,仲有無其他Suggestion呀?」朋友E仲Chur過鐘情無限追問的老細。

「咁而家佢係你男朋友定我男朋友先?」我開始不耐煩,但總算令朋友E搞清重點。

就當聖誕節向另一半送禮說得通,但要維持一段關係,日常的小小心思,絕對比大時大節的例行公事來得窩心。

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
「你諗住買咩禮物?」同事A表示對公司聖誕派對的交換禮物環節十分期待。

「Er……未買呀,見到咩就買咩。」我認為保持神秘感最重要。

同事甚至朋友間交換禮物一事,由石器時代開始有太多不明文規定︰

1/ 杯、公仔、相架等成為大家公敵
2/ 有金額限制,常見為$100
3/ 不能直接畀現金,否則失去交換禮物的意義
4/ 派對多數有男有女,要買通用東西
5/ 雖然未至於判死刑,但最差勁的禮物買手繼續成為公敵

「唔知邊個會抽到我份禮物呢?我又會抽到邊個份禮物呢?」同事A繼續FF當天的環節,程度猶如約女神BB出街去食飯咁興奮。

「如果畀你抽到10卷廁紙,你會唔會好開心?」我語重心長地做民意研究調查。

「你係咪玩野呀?」同事A笑笑口,接著臉色一沉。

交換禮物未至於貼錢買難受,樂觀來說,反而是用錢尋開心。我們可以透過一份禮物看穿一個人的心思、性格,甚至喜好。抽禮物遊戲則是緣分勝過一切;最終會發現付出與獲得的不一定成正比,道理跟返工有點相似。

送不送禮,送甚麼禮不是重點,朋友同事間能放下工作閒聊一番,更難能可貴。

「其實,老細話加人工就可能已經係世界上最好的聖誕禮物。」

延伸閱讀︰
- 放工,是我正職

- 【聖誕攻略】禮.如何hea送不失霸氣?

- 【幸福Checklist】珍惜7種朋友

- 【媽呀】點解發夢都係公司嘢?

- 做老公老婆的條件

上載日期︰2015年12月22日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email