【職人故事】YouTuber係賺快錢途徑? Lillian Sze:時薪係負數!

近年不少人投身成為YouTuber,因為覺得YouTuber是「搵快錢」的途徑,而且多位YouTuber知名度急升,成為網絡紅人或藝人,例如達哥、大J、曾樂彤、Coffee林芊妤等。不過,成為YouTuber之前,究竟要做什麼準備?YouTuber又是否輕鬆賺錢的職業呢?CTgoodjobs邀請韓流YouTuber兼國際串流平台Netflix公關施可瑩(Lillian Sze)現身說法。



YouTuber兼公關Lillian Sze接受CTgoodjobs訪問,大談YouTuber與工作的苦與樂。(蒙曉盈攝)




成為YouTuber初衷非為錢 緣於記錄生活
Lillian成為YouTuber的契機不是想賺快錢,緣於大學時期2個月韓國遊學之旅,除了修讀密集語言課程,也體驗當地生活,修讀電影系的Lillian拍片記錄當時的生活點滴,並將一系列影片命名「韓留日記」。

回港後,Lillian決定繼續拍片:「我想記錄我人生,因為人有好多嘢會唔記得,我鍾意將啲嘢影像化,睇返啲片會好易回憶當時嘅感受,我寫文字(記錄)嘅話,每人幻想出嚟嘅空間都會唔同,但係影片嘅話,每個人睇到嘅嘢都會一樣。」

LillianYouTuber生涯緣於一次韓國留學之旅,形容YouTube是她的生活Google Drive。(受訪者提供)


現時Lillian的YouTube頻道主打韓流資訊和旅遊日誌,亦不時會訪問著名韓星,包括李炳憲、金鐘國(又譯:金鍾國)、李棟旭、CNBLUE的鄭容和、少女時代的潤娥(又譯:允兒)、Yuri、徐玄等。較受注目的影片包括莊錠欣 (Elkie)專訪、成為韓國練習生懶人包、與GOT7香港成員王嘉爾的互動片段等。

Lillian曾訪問不少韓星,金鍾國是其中之一。(受訪者提供)


拒成為全職YouTuber:拍片唔知可以走到幾遠
不少YouTuber選擇與經紀公司簽約,投身成為全職YouTuber,狂賺廣告利潤,但Lillian反而堅持有自己的正職,之前曾擔任記者,現時則是公關,全因想自己收入和事業更穩定:「我覺得每一樣嘢都會有末落嘅一日,拍片唔知可以走到幾遠,所以我堅持有一份正職,可以有更穩定嘅Career Path(職途)。」

除此之外,Lillian亦有感與經紀公司簽約,雖然會有人幫忙拍片剪接,但Lillian不愛假手於人,她覺得親身接觸剪接和不同工作,令自己成長,成為更全面的人,所以比起成為簽約YouTuber,Lillian更享受自由身YouTuber。

Lillian不只是YouTuber,亦是國際串流平台Netflix的公關。(受訪者提供)

分身不暇捱壞身體:去睇醫生次數多過嚟M!
既然要兼顧YouTuber和正職,Lillian必定忙得不可開交,回憶過往擔任記者時,時常工作至晚上10點,回家後已經凌晨12點,未幾就開始剪輯YouTube影片,直至3點才告就寢。雖然Lillian覺得非常滿足,可以從工作和拍YouTube片得到成就感,但身體本來虛弱的她頻頻生病:「眾所周知我係成日病嘅人,我去醫院同診所嘅次數多過嚟M!」

去年Lillian從記者轉型成為公關,收工時間比以往早,不過Lillian仍時常日以繼夜工作、拍片和剪片,直至最近Lillian接受眼科手術後,Lillian開始重視自己健康:「公司工作上畀我好大自由度,我而家抽到時間做運動,所以而家健康咗!」

此外,最近Lillian也有減產跡象,除了因為工作繁忙,也想調整自己:「對以前作品我都唔係咁滿意,不過冇得改變過去,惟有調整自己,令自己更健康同開心,用新影片同大家見面!」

Lillian兼顧YouTube和正職工作,因而時常抱恙,所以最近嘗試平衡工作和健康調整自己。(蒙曉盈攝)

做YouTuber好搵到錢? 「時薪係負數!」
或許外界認為隨便拍條片,就能在YouTube發大財,如Lillian一樣有知名度的YouTuber,收入定必非常豐厚,但Lillian卻直言收入不如外界理想:「冇賺到錢呀,投資同收入完全唔成正比!」為了提升影片質素,Lillian購入了不少攝錄和剪輯器材,包括相機、鏡頭、腳架、電腦、燈光、收音設備等,總共花費近6萬!

既然付出不少,收入又有多少呢?Lillian沒有透露實際數字,不過成為YouTuber一分子《100毛》創辦人林日曦的資料或可作參考。雖然他的影片平均觀看次數約10萬次,但林日曦自爆YouTube總收益僅得$133,而Lillian除了投資6萬添置器材,還時常剪片至通宵達旦,難怪Lillian笑指:「除返開時薪係負數!」
即使林日曦的影片平均觀看次數約10萬次,但總收益卻僅得$133。(林日曦YouTube)


比起其他YouTuber,Lillian坦言她的點擊率和收入上升得較慢,題材選擇是重要因素:「有時YouTuber會興拍某啲題材,但係咪我想做嘅嘢呢?我又覺得未必。」雖然Lillian認為按個人喜好拍片會減慢影片觸及率,不過她覺得:「我拍片我要整得開心,我要說服到自己,先令大家鍾意條片!」在訪問開始時,她形容自己是「佛系YouTuber」,不視YouTube為生財工具,而是記錄生活的Google Drive,看到Lillian對選材的堅持,就知道此話不假。

比起隨波逐流拍攝流行題材,Lillian傾向拍攝自己喜歡的題目。「我拍片我要整得開心,我要說服到自己,先令大家鍾意條片!」(蒙曉盈攝)



YouTuber與職業相輔相成:可以從唔同角度學習
Lillian的YouTube收入未如外界豐厚,不過她認為YouTube是幫助求職的助力:「YouTube係畀大家更加快見到我(嘅渠道),以前Portfolio要燒CD、DVD,或者畀USB,係好煩嘅,而YouTube係好似Portfolio咁,係可以畀僱主快啲認識我(嘅方法)。」不過Lillian亦強調大學時期曾擔任香港電台主持,她認為這次工作經驗吸引僱主聘用,擁有相關工作經驗亦是相當重要。

除了求職外,Lillian亦坦言YouTube幫助認識不少志同道合的朋友,也令工作變得順暢:「平時大家搵人做街訪可能係好困難嘅事,好幸運地大家認識我,所以(路人)會主動走嚟搵我,攝記都好奇:『嘩!點解啲人會主動搵你嘅?』,結果其他人用兩、三個鐘都失敗,我用一個鐘拍晒所有嘢。」

Lillian笑言YouTuber其中一個好處,是令她可以盡快完成街訪。(受訪者提供)

那麼,YouTube是否單向幫助Lillian的事業呢?她認為記者、公關和YouTuber是不可捨割的存在:「我想喺娛樂行業發展,所以從唔同角度學習,可以喺記者角度知道編採工作,都可以用記者經驗,睇下公關點令宣傳工作更完善,亦可以喺YouTube帶領潮流。當然我未做到帶領潮流啦!我係覺得三方面唔可以分割,但又唔係邊方面帶摰邊方面,佢哋係互相平衡。」

欲為香港娛樂文化作貢獻 計劃學行政自我增值
現時Lillian是韓流YouTuber,不過她從小渴望為香港娛樂文化作貢獻,推動香港娛樂發展和宣傳,所以希望未來可以攻讀媒體、傳理或文化碩士,汲收新知識和衝擊;她亦希望可以修讀行政課程,因為她認為即使從事娛樂事業,亦需要了解行政理論,而且要在工作上更具競爭力,除了增加工作經驗,亦要突顯不同方面知識有所增長。

如果Lillian未來透過YouTube分享進修時的所見所聞,未知能否殺出一條新血路,成為娛樂學術型YouTuber呢?

Lillian有感自己在娛樂行業仍算是BB班階段,所以希望未來持續進修,擴闊眼光。

想好似Lillian咁自我增值?即睇CTgoodjobs進修課程!

Lillian YouTube Channel:Lilliansssssss
Lillian粉絲專頁: Lillian Sze • 릴리안
Lillian Instagram:lillianxlillian
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【串流平台】Netflix禁止共用分享帳號?其餘5個睇片選擇月費平較

    網上影音串流平台龍頭Netflix日前採用強硬的政策,表示會限制用戶分享帳號的行為,令不少Netflix擁躉極為失望。在Netflix公開這項措施後,用家紛紛留意其他串流平台,同時比較當中的月費、試用期、影片類型等。CTgoodjobs今次逐一介紹影迷熱門的串流平台,不妨比較後看看哪一個才是你的首選。

  • 【Netflix】經歷事業迷惘期?七套必睇Netflix節目重燃工作熱情

    近年Netflix成為全球最熱門的串流平台之一,好多打工仔食Lunch放工都會煲劇睇戲「Chill一Chill」。Netflix除了用來減壓,更加可以為生活帶來啟發。如果你正經歷事業迷惘期,以下介紹七個必睇的Netflix節目,看完或許能幫你重燃工作熱情,繼續向前衝。

  • 【職場熱話】有感與同齡朋友差距漸遠 打工仔無奈︰覺得自己好失敗

    俗語有云︰「有能者居之。」不過這句話卻未必能完全應用在職場上。工作能力固然是升職加薪的條件之一,但有時候工作際遇也有受其他因素影響,而運氣也是其中之一。

  • 【網絡熱話】打工仔感工作後朋友逐漸消失 網民︰日日返工放工有咩好講

    不少人都愛在社交媒體分享自己的生活,不過香港人工時長是不爭的事實,畢業後或只透過社交媒體得知朋友的近況。當工作佔據了我們生活的一大部分,沒有生活也沒有東西分享,與朋友關係開始疏離,有些人更開始銷聲匿跡。

  • 【職場戲劇】打工仔超有共鳴睇到眼濕濕!動畫《靈魂奇遇記》10大發人深省金句

    Pixar動畫《靈魂奇遇記》近日在香港大受歡迎,此電影更入圍奧斯卡爭奪最佳動畫獎項。有人說《靈魂奇遇記》是給大人觀看的,故事以「火花」和「追夢」作主題,提醒大家快樂才是生存的真正意義。電影中有不少情節令打工仔產生共鳴,看畢後甚至會感動落淚。

  • 【絕世筍工】球迷福音!應徵NFL體驗測試員 食住嘢睇波仲有錢賺

    今個聖誕無得出街慶祝,難道只可躲在被窩「瞓住」過節?其實留在家中都可以好好玩,足球迷可以瘋狂睇波,一邊食大餐一邊支持愛隊。近日有公司更招募NFL體驗測試員,應徵者只需「試櫈、睇波、食嘢」,就可以獲得600元美金(約4,652港元)報酬。

  • 【絕世筍工】英女皇請私人助理 年薪36萬有得周圍旅行

    Netflix電視劇《王冠》吸引全球劇迷追看,可想而知大家對英國皇室充滿好奇心。雖然未能成為皇室成員,不過你可以幫皇室打工,仲有得周圍去旅行!英女皇近日聘請私人助理,年薪高達35,000英鎊(約36萬港幣),合約為期兩年。

  • 【技能提升】想下載Instagram相片?3大網站推薦!

    經常玩Instagram (IG)的你,有時想Download朋友或其他帳戶的靚相,只靠截圖一個方法?其實網上有不少方法可以直接下載Instagram相片,例如以下介紹的3個方式,看看今次的推介,適不適合你吧!

  • 【絕世筍工】招攬聖誕電影觀賞員 兩萬蚊人工睇足25套戲

    很多打工仔都喜歡煲劇睇戲,如果有一份工作是靠看電影賺錢的話,簡直是夢寐以求的Dream Job。近日美國綫上影評網站Reviews.org公開招募聖誕電影觀賞員,參與者只需觀賞25部假期電影並撰寫簡短影評,就有機會獲得2,500美元(約19,300港元)薪酬。

  • 【母親節】SEN孩子媽媽X言語治療師 雙重身份下的育兒之路

    做人媽媽甚艱難,作為特殊學習需要(SEN)孩子的媽媽更不容易。言語治療師Amy Cheung除了工作上要輔導SEN學生,回到家中亦要照顧一對疑似受「選擇性緘默症」影響的雙胞胎女兒,壓力甚大。她究竟如何由憤怒、埋怨及自責,慢慢轉化成接納、包容及鼓勵,陪伴女兒們度過15個夏天呢?