【職場人際】同事攻心計點做好? 網民悟:太善良會畀人恰

【職場人際】同事攻心計點做好? 網民悟:太善良會畀人恰
職場就如戰場,稍一不留神就會「中箭」受傷。近日有網民於社論區發帖指,於職場打滾後,發現做人根本不能夠太善良,否則會被人欺負。帖文一出,惹起網民共鳴,指出職場上是「防人之心不可無」。


【職場文化】下屬提意見被指駁咀 點應對麻煩上司?

事主指,出來工作後,發現做人根本唔可以太善良,就算善良都不要讓人知道,「因為好人少少畀人知會覺得好好蝦,從而搵機會恰你,咩都叫你做、針對你」。事主更指,寧願先有氣勢,及後先讓人知道自己是好人。

不少網民認同事主的看法,指這個世界弱肉強食,適者生存,「人本身就係自私邪惡」、「通常做野後生先唔多搞你,越有工作經驗越高級先識玩政治」、「防人之心不可無」。

【網民職場Talk】返工唔識Social注定無運行?

有網民提議,若不想被人欺負,便要企硬同夠惡,「誰大誰惡誰正確」、「做人最緊要肯用腦,平時要扮豬食老虎,一幅人畜無害嘅樣,講嘢平時好客氣,等人哋以為你好易恰嘅時候,你突然爆一兩句精句出嚟直插對方心臟,對方就會知你唔好恰」、「點止唔可以太善良,仲要不擇手段去爭上位,如果唔係好難有得升職」。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More