【職場人際】同事話新人請食飯係基本禮貌 網民:恰你恰到上心口

CTgoodjobs編輯部

職場新人入職第一日,通常同組同事都會一起吃午餐,當是「welcome lunch」,歡迎新同事的加入。有網民在Dcard討論區以「同事話新人請大家食飯係基本禮貌」為題,指第一日入職,被前輩「屈」請食飯;反問網友曾否遇過這種職場文化。究竟事發經過是怎樣?其他網民又有什麼回應?

按圖了解事發經過及網民回應:

事主:「前日第一日返新工,第一感覺公司架構算扁平,上司、同事都好nice,咁應該有望做得開心過上一份瘋狂OT嘅地獄工!」

事主:「到食晏同事話一齊食飯,第一日識大家,唔想之後畀人杯葛,咁梗係話好。大家就一起去食日本菜。食完之後,有個老屎忽同事A突然話…」

事主:「A:喂多謝喎!我:做咩無啦啦多謝我啊?A:你請我哋食飯嘛!梗係要講多謝!」

事主:「我:下?但係我無講過我請喎?」

事主:「A:新入職同事請大家食飯,係職場基本禮貌嚟,你唔係唔知吖嘛?之前間公司無教你呢啲?」

事主:「A:咁我哋出去等你啊!你埋完單再出嚟,一齊行返公司啊~然後全部人起身走人,得返我企喺原地呆咗。」

事主:「最後我都係畀晒所有人嘅飯錢,因為A同事同上司好熟,乜都會講,怕第一日就畀人打小報告…」

事主:「請完之後第一日等於白做…」

 

網民:「你畀人蝦到上心口!」

網民:「正常welcome lunch係老細請新人…」

網民:「成件事咁離譜,都無其他人出聲?」

網民:「一啲都唔正常!!!邊有基本禮貌要人請食飯?」

網民:「擺到明老屎忽蝦細路女喎……」

網民:「我依家第一日新工係上司請我食飯,再上一次新工係老闆請我食飯。邊會新人請㗎?」

網民:「算係畀人搵笨,請食飯無所謂,最緊要係值唔值得。請呢啲人,佢哋唔會感激你,仲會笑你係水魚!」

網民:「同個餐廳老細講,分開埋單;出面啲人仲未畀錢,叫佢哋入返嚟畀錢先好走。」

網民:「第一日返工啫,呢份工點睇都不可久留,走啦!」

在職場上,或多或少都曾遇過被人欺負的情況,有哪些人特別容易成為被欺負的對象呢?

按圖了解:

延伸閱讀︰【職場文化】太好人都係錯!職場上呢3種人最容易被蝦?

延伸閱讀︰【網絡熱話】聽話新人先得前輩歡心?聰明、敢發表意見反而構成威脅

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】女同事去廁所文化極差!用腳踢門、大力放廁板 同事:嚇到我尿都停

    公司令人最激心的是很多人都不懂得去廁所!沒公德心的人原來大有人在!沒沖廁、站在廁板上、一地都是排泄物、又有水又有血,非常恐怖!有時你見到該同事外表斯文有禮,怎料上廁所時,卻像野人一樣!

  • 【職場人際】結婚一定要請同事? 網民:請咗又話貪人情

    結婚是人生喜事,同時亦是私人事務,雖然值得慶祝,但打工仔可能會希望保持低調,留有私人空間。有網民在社交平台專頁《奴工處》投稿,指自己因為結婚要請假,和同事夾假時,被發現即將結婚一事,結果被同事指責「唔識做」;有網民回應表示:「連結婚都唔想畀同事知」。究竟事發經過是怎樣?

  • 【職場兩性】女上司男友不停send訊息騷擾 打工仔苦惱:話唔話畀經理聽好?

    網絡作家老婆偷食男教師,鬧得無滿風雨,不少人都難以置信多年感情,竟然不敵新歡……事主很可憐,同時令更很多人都對另一半「出軌」很恐懼……而公司共事的同事,很多時都是出軌的對象,要怎樣才可以有效阻止禁忌戀情的發展?

  • 【職場熱話】打工仔大嘆破冰失敗:last day派散水餅畀個衰同事 點知佢唔領情…

    Last Day派散水餅,是一個傳統又麻煩的活動,由挑選甚麼款式的散水餅,到你要派給甚麼人、不派給甚麼人,都是一大煩惱。如果有某些同事,與你關係一直不算太好,你還會派給他嗎?

  • 【NGO熱話】放棄做酒店 想轉行NGO 家人反對兼鬧到狗血淋頭……

    工作佔了人生大部分時間,找到一份適合自己的工作、一個適合自己的行業,是一件很重要的事。能以自己的興趣行先來找工作,是一件好事,不過,如果得不到家人的支持,卻是一件苦事……

  • 【職場熱話】同事犯錯上司鍾意CC畀老細 自己計錯數被CC反大鬧:唔應該擺上枱!

    很多辦公室都仍然密集式地使用email來溝通,不過使用電郵的禮儀卻未必個個都懂,因而會造成很多誤會,或會得罪其他同事……亦有些就根本不是誤會,而是故意的心計……

  • 【職場文化】同公主病表妹返同一間公司 要幫佢book房、買飯 仲慘被偷橋…

    有相熟的朋友、親戚在同一間公司上班,大家有個照應,是否一件好事呢?如果感情好,又相處得宜的話,就是幸運的事,不過現實中,更多的是因為大家除了是同事外,還有另一個身份和關係,大家就難免未能將兩者劃分得清楚,因而造成一些傷害感情的行為……

  • 【職場熱話】同事成日話辭職十年都唔走 打工仔︰想呃人走自己做大佬啫!

    打工仔難免工作壓力大,當中更不少人經常以「想辭職」作口頭襌。有網民在高登討論區發文,指「成日話唔撈啲人,通常都唔會走」;當中有網民表示認同,指「呢樣真,反而唔聲唔聲先會突然唔撈」,你又曾否遇過經常提辭職的同事,直到你離職時,他仍在公司「奮鬥」的情況呢?

  • 【職場熱話】公司裁員 兩個只能活一個 阿姐:知你哋好朋友 你哋自己決定邊個留!

    經歷疫情的這兩年,可能很多打工仔都見適過不少公司裁員,甚至倒閉,明白到沒有一份能保證安穩的工作。面對裁員,只能無奈地接受現實,但如果上司將離去與否的決定權交在你手,你又會怎樣做呢?

  • 【職場熱話】同事畀coupon當還飯錢 網民:叫你老闆出糧畀coupon佢

    午膳時間,除了可讓上班族放鬆一下,也是增進同事感情的好時機,但原來都有人為此煩惱?有網民在香港討論區發文,表示和同事一起叫外賣,先預支飯錢;怎料,同事其後做法令其深感錯愕,究竟同事做了什麼事,又有什麼說法?