【職場人際】同舊同事可以做朋友?打工仔感嘆︰無利害關係先得

人一生中有幾多位真正朋友?青梅竹馬的小伙子,你現在還有聯絡嗎?有人說,朋友不需要多,只要有一位真心對待你的已經足夠,不過又有多少人真正可以滿足現狀呢?

最近有打工仔在網上討論區發帖,表示過往一同共事的同事,其實都可以做朋友,引來不少網民留言認同,有人更稱舊同事是自己結婚時的伴娘,甚至有人在離開公司後,與舊同事發展成為情侶。你又有沒有遇到相同的經歷呢?

按圖了解更多︰

 

延伸閱讀︰【網絡熱話】打工仔派旺旺仙貝做散水餅 網民:OK啦 我仲收過OOOO

無同事想同你做朋友? 5大原因值得反思
在職場未必會無朋友,不過有時在同一個工作環境中,總有人會比較合得來。假

如自己不受同事們歡迎,其實可以反思以下5大原因,看看自己有沒有令人討厭的特徵。

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【職場熱話】返工個個OT唔肯走 打工仔疑惑:你會堅持每日say bye自己走先嗎?

延伸閱讀︰【職場熱話】唔小心畀同事知道住同區 日日撩吹水、飲酒 網民:係咪無朋友?

Look out for further updates on our Facebook fan page!