【職場奇聞】時光倒流20年?堅持用memo紙竟然引起罵戰...

人人都有自己的一套慣用工作模式,工作習慣也不同。對某些人來說是再合理不過的事,在其他人眼中,卻可能是怪癖。有打工仔於Facebook專頁發帖文,分享同事習慣使用memo紙記事,拒絕使用公司的電腦程式,有如「時光倒流20年」,回到電腦尚未普及之時......

延伸閲讀:【職場奇聞】女同事老公踩上公司 事情發展令同事目瞪口呆

堅拒用公司預設程式

根據事主分享,該名同事一直以來堅持使用自己獨特的記事方式:用廢紙及memo紙記事。即使公司向員工提供電腦程式,他仍「活在自己的世界」,將多張memo紙散佈工作枱,又「Mark到佢自己先揾到/睇得明」。原本的上司實行「由得佢」的策略,故他總對此覺得自豪,更表示一旦放假,他所負責的工作就「無人跟到」。

自從新的女上司上任,就規定各位同事都要用公司指定的電腦程式「Mark低」工作進度。豈料這竟然引起對罵:「個個睇住就跟到我啲嘢,咁我有咩價值?」。同事氣勢迫人,但女上司亦絕非「省油的燈」,馬上還擊:「你唔Mark就立即無價值,Mark就放假時無價值,你揀!」。

切忌自視過高
無論職位高低,都應記住一句:「呢個世界話邊個無咗邊個唔得」,打工仔切忌自視過高。正如網民回應指:「對公司嚟講,任何員工都可以取替,以為公司無咗佢唔得,係最錯嘅心態」、「居然夠膽駁嘴,好有自我價值喎」。的而且確,如果做錯事,無論有甚麼解釋原因,也不能做「擋箭牌」:「佢係黃馬褂?點解唔炒得?」、「點解佢仲可以未被炒?」。

延伸閲讀:【網民職場Talk】做婦科手術竟被斥「麻煩嘢」 即睇6大向平機會投訴所需資料

創造價值勝過「刷存在感」

在職場內時常造作地「刷存在感」,是非常不智的行為:「其實佢放假,係咪日日等公司問佢嘢?正常人放假係更加唔想理公司嘢,交晒畀人搞」。若真的有心做好工作,爭取好表現,應以優秀成績去證明實力:「價值是自己創造」,亦不應太過離群:「佢鍾意紙仔,咪打完字入System再Mark紙仔囉。我以前都係,你跟得整整齊齊,無你人哋都知發生緊咩事,咁先最有價值呀」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!