【職場奇聞】Home Office期間返公司竟然偷聽到...

不少公司由1月尾開始實行Home Office政策至今,打工仔如非必要,可不必親身回公司工作。但每隔一段時間,總有特定工作需要回公司處理。近日有打工仔於Home Office期間,因公事需要回公司一趟,豈料碰巧聽到上司與老闆之間的對話......

延伸閲讀:【職場奇聞】老闆鬧爆全世界 員工:日日返工心情沈重

驚聞上司「篤背脊」

事主與一眾同事近日均在家工作,甚少回公司。而日前事主需要回公司領文件,故帶同電腦回公司工作一天。豈料竟聽到令他氣憤的對話:「一返到去,就見到我上司同我老闆喺meeting room,門又無閂,我行過佢地都唔知。(佢哋)講得好大聲,內容大概係我上司鬧我哋呢排好懶!話佢自己好辛苦,要做埋我哋嗰份」。事主對此感到相當驚訝,故繼續聽其上司對一眾下屬的「篤背脊」言論:「又話自己日日Home Office,Home到三更半夜,因為班細唔做!」。

施展「雙面人」秘技
一直辛勤工作,卻換來上司無理指控,事主感到憤怒:「聽到我火都嚟,明明就係佢自己成日唔知死咗去邊,問佢啲野又唔Confirm,先搞到啲嘢做得咁慢!出到嚟見到我坐咗喺度,仲要扮晒嘢話,哎呀,依家疫情咁嚴重,唔好返嚟啊嘛!」。事主眼見上司如此虛偽,心想:「都精神病!」。

踩住同事上位最可恥
帖文引來不少網民回應,紛紛指這種上司令人討厭,感嘆「人心險惡」、「乜人都有」。亦有人表示:「好多呢啲篤人、踩人嘅垃圾上司,至憎」。有人就分享慘痛經歷:「我是給人砌生豬肉而死的。我還記得前上司送別我時,仍陰陰嘴地笑」。不過,有網民就認為,即使上司如此歹毒,只要老闆的眼睛是雪亮,就無大問題:「基本上好多人會咁,欺上瞞下,一味罵人,以保自己飯碗...有啲(老闆)都會睇所有人工作表現,睇你老闆係邊種人」、「你估老闆係傻仔?來説是非者,就係麻煩人,得鬼閒聽咁多」。

延伸閲讀:【職場奇聞】做Marketing要洗埋廁所?員工大感無奈

小心行事方為上策

有歷煉的打工仔,都知道世界上有很多種人,不妨豁達面對:「隨緣喇,出嚟做嘢耐咗,見怪不怪。有時要睇開啲,佢要搞你,係天要你受磨練」。有人除了歎息小人當道,亦提醒事主以後應小心行事:「對住呢啲上司要小心啲」、「呢啲是是非非嘢,出來社會周圍都有」、小心「聽到唔應該聽嘅嘢,惡運從此開始」。如有必要,可以考慮錄音,或「講返個真相畀老闆知」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場健康】帶飯一定健康有益?7種不宜放進微波爐翻叮的食物

    因為疫情的關係,過去一年有不少打工仔加入帶飯行列,自備飯盒。普遍人為了節省時間,都會把隔夜餸菜放進微波爐加熱再食用。不過不是所有餸菜都適合「翻叮」,除了會令食物本身的營養價值流失,更有機會增加致癌風險,打工仔要格外留神!

  • 【WFH】在家工作都唔開心? 性格外向要點充電解悶?

    新冠肺炎第四波疫情愈來愈嚴重,政府亦再逐漸收緊防疫措施,包括限聚令、禁食肆晚市堂食及一些遊樂場所暫時關閉等,同時建議僱主讓員工在家工作﹙WFH,Work From Home﹚。不少公司已安排員工AB Team輪班工作或在家工作,雖然大部分打工仔都覺得WFH安全不過,但有些人卻不喜歡在家工作……

  • 【職場熱話】每月除咗家用 大部分錢用晒喺邊? 打工仔:將錢變成脂肪好保值!

    工作辛苦,所以就想「食好啲」來獎勵自己,相信不少打工仔在壓力大的工作環境下,都不自覺地食了很多好東西,為的是令自己更有動力工作。但應付生活,還有其實開支,不知道大家的薪金,都用在甚麼地方呢?

  • 【職場熱話】返新工兩星期 同事瘋狂講是非 網民:嘢唔係最難做 人先最難做…

    有人的地方就一定有是非,不論女同事還是男同事,都一定有八卦之人,避也避不了。可是,其實聽得太多是非,有時真的很疲累,因為別人做了甚麼、穿甚麼衣服不好看之類,跟自己有有甚麼關係呢?不知各位打工仔,有沒有曾因為公司是非太多而想辭職呢?

  • 【NGO熱話】工作效率太高 唔識扮工 打工仔:被指派分橡筋顏色……

    究竟是「扮工」還是真正「辦公」好呢?可能很多打工仔都一定會選擇「扮工」較為輕鬆,但如果被指派的工作真的非常鎖碎又無聊,真的會頓覺自己做的毫無意義,不知道自己在做甚麼……這樣真的好嗎?

  • 【職場兩性】轉工好多男同事 黐身男友乜都要知 女友:一有質疑就要facetime我…

    不少經歷過職場戀愛的打工仔都覺得,男女朋友在同一公司工作,不便多於好處;但當二人是在不同公司工作,而對方又相當黐身,欠缺安全感的話,又是另一個難題……

  • 【醫護熱話】科興定復必泰?診所護士透露:有工人姐姐被迫打針…

    疫苗接種工作進行得如火如荼,大家對於打「科興」還是「復必泰」疫苗都仍有疑惑。曾有接種科興疫苗的人士死亡,而復必泰疫苗最近出現藥瓶封蓋包裝瑕疵而停止接種,雖已安排重新接種預約,但令巿民的信心有所動搖。在大家抱有觀望態度之際,有診所姑娘卻表示,有工人姐姐被僱主迫令打疫苗……

  • 【職場貼士】老細突然黑面發脾氣?打工仔可能做錯呢10件事

    打工仔唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額,捉摸佢哋嘅心理。老細秒速變臉,立即變黑亦得,最大機會就是打工仔「做錯事」(多數係,除非唔係),唔知你哋又做過以下邊幾件事呢?

  • 【職場熱話】員工體重超標 被公司扣減逾萬元人工 苦主:為咗減肥一日只食一餐

    近日在河南出現了被僱主扣糧的苦主,任職物業管理的王先生在2年內被公司扣了逾1萬多元人民幣(約11,900港元)薪金,原因並非工作表現不佳,而是體重不達標。事主曾用盡努力減肥,甚至一日只吃一餐,減至不能再減。事件曝光後,該公司受到網民嚴厲批評,指責體重標準太刻薄,根本存心扣減員工薪資。

  • 【職場測驗】返工常感焦慮不安?超準心理測驗 一分鐘搵出你的壓力來源

    身處在工時長、競爭大的社會中,各行各業的打工仔皆承受著一定的壓力。適當的壓力能使人進步,但過度焦慮便會影響身心健康,甚至引發情緒病。如果你自覺工作時常感到不安,不妨做個簡單的心理測驗,測試自己的焦慮程度及找出壓力來源吧!