【職場文化】下屬提意見被指駁咀 點應對麻煩上司?

【職場文化】下屬提意見被指駁咀 點應對麻煩上司?
在辦公室有無Say,除了睇年資,還要睇身份。有網民於討論區發帖指,每當工作時提出意見,便被上司反罵駁咀,令事主好無癮。帖文一出,惹起網民熱議,究竟天下老細是否都不愛聽別人意見呢?


事主指,其實每個人都有不同考慮,當說出自己想法後,總被人話多多藉口,直言「唔通因為我拒絕你嗰套做法?因為細所以一定係Senior(高級)啱晒?」不明白為何做事有自己想法就畀當成駁咀。

【職場大小事】遇上討厭的上司 仲應唔應該做落去?

網民:升職變自我目中無人 好上司難求
有網民認同事主的說法,「雖然都關你點講法,但絕大多數係一做上司就目中無人自我中心,階級觀念,願意聽下屬心胸廣闊嘅上司係極少數」、「好大機會因爲條友聽你講完駁唔到你,而佢心諗點解自己會諗唔到,但佢作為你上司又羞於承認自己錯咗,所以咪老羞成怒」。

老細與員工一定打對頭?8個方法輕鬆相處

網民提出辦公室生存之道,「返工最重要係斷六感,既來之小則安之」、「你propose(提出)咗佢唔接受咪由佢,最後出咗問題最緊要佢自己食返就得」、「打份工啫,間公司你又無份」。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More