【職場文化】是非當人情!被舊同事惡意中傷 打工仔︰以為公司無咗佢唔得

職場如戰場,即使當刻你與身邊的同事關係密切,難保下一秒因自身利益而背叛你。讀者Stephanie分享自己的經歷,她大呻被剛離職、感情好好的舊同事惡意中傷,令公司和部份同事以為她工作能力有問題,令Stephanie對該名舊同事極之失望,「佢仲不停講自己幾叻幾叻,咪又係其他人幫佢做,功勞就自己拎晒,仲講到以為公司無咗佢唔得。」

按圖了解讀者Stephanie的故事︰
讀者Stephanie分享︰「2/以前我真係無諗過咁多,而家先知喺公司真係唔可以投入咁多感情。我入咗呢間公司兩年,時間唔耐,但係好似經歷咗好多嘢咁。疫情下,公司業績無過往咁好,我做Sales嘅感受好深,差唔多無公司肯見你。直至呢排個市旺返啲,生意先叫好咗,如果Keep住上年咁嘅情況,其實真係好易執笠。個市好返,好多同事都陸續離職搵新機會,舊同事Judy都係其中一個。

講起Judy,其實佢都算係我舊戰友,好多時啲客有幾煩,佢都會幫手處理,久而久之多咗同佢交流。由畢業到而家,我身邊啲人都話喺辦公室唔好投入咁多感情,我明白,所以我對任何同事包括Judy都係講公事多。不過你明唔明,有時做嘢做到好嬲好想發脾氣,你就會忍唔住想同人發洩當刻嘅情緒,如果唔講晒出嚟,我驚我真係忍唔住會爆發。

個幾月前,Judy都搵到新工啦!不過我點都無諗過,佢個人原來係咁賤格。佢喺自己準備離開之前,不停放風畀其他部門嘅同事,話我同另一個同事工作能力差。 我從某位同事口中聽返嚟,話Judy不停踩同Team嘅人藉以抬高自己。 雖然聽完我有啲嬲,但我都算啦,當佢是非當人情啦。點知佢越講越過份,將成Team嘅功勞歸於自己,仲話唔知無咗佢條Team一定會死。乜料呀?佢會唔會太過自大呀?呢個世界唔會話無咗邊個唔得,更何況佢成日都請假、遲到又早退,跑數又跑最少,有咩資格講呢啲說話? 我啲同事話返畀我聽,原來佢唔只第一次惡意中傷人,佢好鍾意周圍八卦其他人做乜,目的就係是非當人情,提高自己地位。

Fine!佢都離開咗囉,我恭喜佢搵到個新地方,可以繼續佢嘅是非之路啦!」

延伸閱讀︰【職場貼士】職場新鮮人易中辦公室地雷?網民教路︰唔好信晒人

 簡單5招遠離無聊辦公室政治
在職場上互相交換情報,是非當人情實屬常事。不想捲入無謂的辦公室政治,可以參考以下5個方法,讓是非精閉上嘴巴。

按圖了解遠離辦公室政治方法︰
延伸閱讀︰【職場熱話】喺位食早餐、食飯超時、冇倒垃圾 通通記名!網民:慘過返學!

延伸閱讀︰【讀者投稿】40歲女同事周圍收兵 年下男為供奉娘娘管接管送、做外賣仔
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場文化】太好人都係錯!職場上呢3種人最容易被蝦?

    在職場上,以為事事遷就別人,就是做對的事?其實太好人都是錯!不想總是成為職場上的犧牲品,適當的反撃是必須的。正如以下有3種人,常常被視為欺負的對象,你又是其中一人嗎?

  • 【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

    有人話打工仔份糧,包括了返工被老細、上司鬧,或者應付辦公室政治,但並非所有人都有同樣的想法,就如讀者Michael投稿說︰「我返工唔係擦鞋架!」,表示自己只做足本份,但因為沒有跟其他同事般奉承上司,就被杯葛了…

  • 【職場人際】同事經常探口風講八卦?簡單5招遠離無聊辦公室政治

    職場是非精比比皆是,他們最愛散播八卦謠言,不時假裝關心同事,實際上是打探口風,希望獲得秘密資訊。如果打工仔想保護自己,避免捲入任何辦公室政治,應該要學懂慎言,別讓有機心的人抓到把柄。以下有5個簡單方法,可以讓是非精乖乖閉上嘴巴。

  • 【職場熱話】25歲上司唔識管理年長下屬 應該行嚴格定溫暖路線?

    在現代化的企業眼中,年齡不是決定升遷的首要因素,一個人的能力才是最重要。因此越來越多年輕人擔任管理職位,他們同時亦面對不擅長管理年長下屬的問題。最近有一名25歲的打工仔,表示其下屬全部比她大10年以上,當他們表現得不好時,不知道應該直接訓斥還是裝作沒一回事,擔心會令他們失去面子。

  • 【職場調查】年長一輩怕年輕人加入職場?如何締造誇世代共融辦公室?

    老一輩認為年輕人沒有拼搏心態,缺乏肯做、肯捱的精神;年輕世代則認為老一輩思想守舊,態度固執又難以溝通,正正雙方缺少良好的溝通,令誇世代之間的隔膜越來越難攻破。為了讓辦公室能融合不同世代的員工,企業都著手制定計劃,加強不同年齡層的員工連繫和溝通,改善工作效率。致力創造共融辦公室空間的XYZ@Work,最近發表《2021 Multigenerational Workforce Study》調查,研究在嬰兒潮世代、X世代、Z世代及千禧世代在職場的互相看法。

  • 【職場人際】同事不停炫耀自己碩士畢業 打工仔︰學歷高又點?人品差!

    識讀書,不等於識做人。尤其是在社會上工作,學歷是踏入職場的入場券,儘管你的GPA有幾高、考試全級第幾名,不懂人情世故,基本上已被淘汰。讀者Kong Girl的同事NaNa便是一個好例子,Kong Girl分享與NaNa共事初頭,本來認為這個90後小女生性格、做人處事都無甚麼大問題,可是「日久見人心」,NaNa經常有意無意提及自己是碩士畢業,又話自己讀書有幾叻,有時更會踩身邊讀書差。正正因為NaNa待人態度差又自大,身邊的同事已表明極度討厭NaNa,就連Kong Girl都開始覺得這個小女生很煩厭,「佢真係喺公司無晒朋友,好彩佢走得快,而家大家唔使對住佢做嘢,成個環境清靜晒。」 按圖即睇Kong Girl盤點NaNa黑歷史︰

  • 【職場貼士】湊唔掂老細?拆解5種上司類型 教你見招拆招

    在職場上除了會遇到形形色色的同事之外,老闆類型也是應有盡有。打工仔要在職場上站穩陣腳,要多細心觀察他們的特徵,才可以知彼知己,百戰百勝。以下這5種上司類型,你又有沒有遇過呢?

  • 【職場貼士】職場上的飯局禮儀:4大加分位 助你吃出錢途!

    讀書時期,飯局大多是與朋友之間的聚會;但進入職場後,飯局便漸漸成為應酬的一部份。一場看似簡單的飯局,其實當中存在的學問足以影響你的職涯發展。當你代表公司與客戶進餐時,你的用餐禮儀是反映個人的素質及公司的格局。一場完美的飯局,甚至能夠為你拓展人脈、帶來商機。以下4大飯局加分位,各位打工仔緊記運用在你的職場飯局中啦!

  • 【非常Boss】老細講嘢唔合理?網民盤點3 類難頂金句

    有打工仔就在討論區上開設帖子,著網民每人提供一句「腦細」的「金句」,分享每位打工仔聽過的經典名言佳句。網民提供的「腦細金句」大多分為3類,分別為邏輯錯誤類、明知故問類及陷阱類。

  • 【職場人際】想和同事保持友好關係?聊天時要避開8個陷阱

    同事與朋友之間有一條不可逾越的界線,如果想在職場工作順利一點,和同事聊天時要避開某些話題,以保持友好關係。有資深職場顧問建議上班族遵從一個大原則:「如果不想出錯,若你認為這句話不應該在老闆面前說,也就同樣別向同事說。」