【職場文化】辦公室的4大黑暗面 小心被陰招陷害炒魷

有人話,職場就如戰場,假如你稍有不慎,就會墮入同事或上司製造的陷阱,小則被老闆責罵一兩句,大則被辭退,影響你的工作前途。無論你是辦公室的小薯,還是新入行的職場新人,以下4個辦公室黑暗面,不但是你的平安符,更避免因為被陷害而失去工作機會。

延伸閱讀︰【職場文化】上司遲到早退又卸膊?打工仔︰佢鬧到同事當眾喊

延伸閱讀︰【職場溝通】「冇嘢呀!」好冇禮貌? 職場地雷唔好踩!

一間公司好與壞,其實可以從幾個特徵看出來,假如你所屬的公司具備以下5個特徵,就是時候考慮留低,還是尋找另一個工作機會了!

延伸閱讀︰【職場熱話】後生仔唔捱得?盤點最討厭的辦公室說話

 

 喂喂喂,更新咗CTgoodjobs手機APP未? 未就快啲去喇 !!

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?