【職場毒瘤】10大極品老細逐個捉!點樣應付先啱?

古有昏君殘害忠良、魚肉百姓;今有老細剝削員工、奴役下屬。小生見盡身邊親朋好友日日被老細欺凌,真係睇唔過眼!決定力數10大極品老細兼奉上應對招式,希望幫到個忙。

延伸閱讀︰【職場貼士】唔同意老細意見,應該點處理衝突?

如果公司有個極品上司,但你又有難言之隱無得辭職,惟有學識應付老細,包括知道老細的「潛台詞」。 (按圖了解更多)

世途險惡,人心難測。希望以上一招半式能幫各位轉危為機,保重!

延伸閱讀︰【職場熱話】90後00後做嘢唔上心?網民:就算幾努力都好難向上流

延伸閱讀︰【職場貼士】 自戀上司 八卦同事?「有毒」的工作環境的6大指標

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【非常Boss】老細講嘢唔合理?網民盤點3 類難頂金句

    有打工仔就在討論區上開設帖子,著網民每人提供一句「腦細」的「金句」,分享每位打工仔聽過的經典名言佳句。網民提供的「腦細金句」大多分為3類,分別為邏輯錯誤類、明知故問類及陷阱類。

  • 【職場文化】「扮傻」係生存之道?太叻招人妒忌?3招踢走辦公室政治

    從小父母都希望子女聰明伶俐,但長大後走入大人的職場世界,發現太叻、有能力的人,卻是被排斥或針對的人。其實離開校園後,身邊人再也不是你的知心好友,要在職場上生存,最重要是學懂看眉頭眼額,適當地「扮傻」,反而助人避開不必要的辦公室政治。

  • 【職場文化】辦公室政治你識幾多?睇清呢10條職場潛規則!

    以為你不接觸辦公室政治,它們就會放過你嗎?在職場上生存,少不免要學懂一些潛規則,不想被公司狐狸影響你仕途,不如先認清現實,好好保護自己。

  • 【人際關係】上班互當透明? 5招與同事打開話題

    人際關係從來都是職場必修課之一。每當來到新職場,打工仔不僅要適應環境,更要打好關係!有網民到社交平台發帖,自己不過加入了公司3天......

  • 【裁員潮】唔想同行家反面?被解僱後最忌做的8件事

    新冠肺炎疫情影響全球,本港的失業率再創近年新高,不少公司為節省開支,從裁員開始減少成本。打工仔突然被解僱,可能會產生很多負面情緒,做出魯莽的行為。以下就有八個被解僱後不該做的事情,有助你渡過這段艱難時期。

  • 【職場人際】唔想犯眾憎?返工最忌做呢「N」件事

    每一段關係有不同的定義方式,也有各種的相處之道。要認識一個人不難,但要深入認識一個人,很難。初見面與深交後變了樣,這並不難解釋,在日漸熟悉的人面前放下警戒心去做自己,才是顯露其「真本性」。不理你有心定無意,以下N件事,原來是會嚇怕你身邊的朋友(或是想跟你做朋友的人)︰

  • 【職場文化】返新工6大禁忌!以為做「孤獨精」實無死?點知…

    要開始一份新工作,真的令不少打工仔「既期待又怕受傷害」。因為新工作有機會可以令你重生、接受新挑戰、好運的話甚至可以結交幾個新朋友;但另一方面你亦有機會不受新同事歡迎、遇上比前上司更刻薄的新上司……想知道打工仔於「返新工」的過渡期應如何自處,不妨參考以下6個提示:

  • 【兩性關係】被女同事突然關心 打工仔︰以為佢暗戀我 點知…

    在辦公室日對夜對,跟同事見面的時間,遠比家人和好朋友多,真的會產生感情?日前有網民在香港討論區出Post,指「有位女同事突然好關心我,仲以為佢暗戀我…」,但到最後結果當事人瘀爆收場,究竟發生甚麼事?

  • 【職場文化】返工用Emoji溝通有咩好處?用呢幾個Icon會出事…

    為了保持專業的工作形象,不少人都避免在工作的訊息加上表情符號。不過,根據美國的一間顧客調查公司Customer Thermometer最近發表的一項調查指出,有超過兩成(22.5%)的美國人會在工作電郵中使用表情符號,當中女士使用率比男士高,而平均美國人每日在不同通訊平台發送約35個表情符號。

  • 【老友=老闆?】幫朋友打工好唔好?決定前做好3大心理準備

    各位打工仔可能都曾經試過同朋友一齊返工,特別是學生哥返Part-time更有可能會與朋友「組隊」,可以在工作時有個伴。但如果朋友開了一間公司找你幫手,意味著他將會成為你上司,你們又會否願意為他們打工呢?有人可能會覺得「好正」,必定可以「唔使做等收錢」,但其實這只是你的一廂情願。如果有打算返朋友公司的話,最好要做好以下的心理準備。