comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【職場毒瘤】10大極品老細(上)


文:子都



老細是咁的:做野?畀下屬;孭鑊?畀下屬。

古有昏君殘害忠良、魚肉百姓;今有老細剝削員工、奴役下屬。小生見盡身邊親朋好友日日被老細欺凌,真係睇唔過眼!決定一連兩集力數10大極品老細兼奉上應對招式,希望幫到個忙。

極品1:好大喜功型
奉行「功就我領,鑊就你孭」的原則。做野?畀下屬;孭鑊?畀下屬。至於攞威這些機會,當然是屬於佢的。

應對招式:精神勝利法。此類老細通常係無料扮四條、自卑兼人緣差,所以先要使出此等低招以證明自己價值。其實邊個做到野、邊個做唔到野,大家心照啦。你咪當畀個機會佢發噏瘋囉!

極品2:狂躁暴怒型
經常躁底,鍾意將怒火發洩喺員工身上。拍檯、掟筆、謾罵,甚至問候員工阿娘,以各種行動或言語攻擊下屬,將自己的快樂建築在別人的痛苦上。

應對招式:沉住氣,至少保持兩米距離。你絕對唔會想被佢啲口水噴中或被支筆掟中,因此務必要企硬。等老細發完脾氣,再傾工事,會比較容易聽得入耳(好似係…)。

極品3:疑神疑鬼型
成日懷疑員工偷懶,三不五時就出房巡視,分分鐘裝埋隱蔽鏡頭,令員工有被監視的感覺,似坐監多過返工。

應對招式:要有效消除老細疑慮,建議定時主動匯報工作進度,等佢知道你有做野同做緊乜野。

極品4:反覆無常型
簡單嚟講即係一時一樣。一個Project,前日叫你改A,琴日叫你改B,今日叫你改C,改十九幾萬次。當改到Version 20.46嘅時候,會叫你用返Version 3.14!心諗:「玩野呀?」

應對招式:原諒佢,呢個世上確實係有人唔知自己想點。打工仔唯有將每個Version留底,以防老細心血來潮要返某個史前版本。

極品5:模淩兩可型
指示模糊不清,講野一舊舊,經常要員工忖度聖意。當結果不似預期,就責怪下屬誤解佢意思。

應對招式:向老細請教時,避免用開放式問題,而要用引導性是非題。例如,唔好問:「你嘅意思係?」,而要問「你係咪想咁咁咁?」,所得的答案自然會明確好多。

極品6:(下星期續)


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email