【職場無朋友】共事多年好上司 轉工後成敵人反目成仇?

職場有沒有真友誼?剛畢業或是在職場資歷較淺的,可能曾幻想公司有同事或上司能成為你的知己,但對經驗老到的打工仔來說,基本上友誼與職場從不能掛鉤,工作歸工作,投放感情只會令自己傷得更深。讀者Stephanie投稿分享個人的故事,表示自己在舊公司工作2至3年,跟上司A與一眾同事相處融洽,真正的齊上齊落,閒時更會食飯Gathering。可是,這一切從Stephanie轉工後出現突變,上司A態度、語氣180度轉換,有次Stephanie想約上司A食飯更被無視,令她不禁大嘆「職場無朋友」?

按圖了解讀者Stephanie的職場故事︰

延伸閱讀︰【職場文化】辦公室的4大黑暗面 小心被陰招陷害炒魷

公司總有個極品老細!6條問題即評估老闆好與壞
據非正式統計,10個打工仔有7個因為頂唔順老闆或直屬上司而劈炮;而10個留守的打工仔中,大概也有9個半以上因為好老闆而攆都唔走吧。

以下有6條問題,即可評估老闆好與壞︰

延伸閱讀︰【職場熱話】遇到工作狂上司 打工仔竟覺開心︰最好佢做晒啲嘢啦!

延伸閱讀︰【職場熱話】返工最怕遇到奸人定蠢人? 網民:最怕OOOO嘅人!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?