【職場熱話】人工高但不快樂 網民提議尋找生活意義

何謂快樂?有些人認為擁有物質生活,就是快樂;有些人認為只要高薪厚職,就是快樂。近日有網民於討論區發帖指,雖然每月收入達六位數字,但覺得生活並不快樂,更覺越來越寂寞。



有樓有車有老婆 收入高但工作壓力大
事主指出「人工高但不快樂」,自己於外國公司做研究工作,不經不覺已經做了13年,「由大學一年級時已經於該公司做實習,畢業後一直做到而家,由一個小小見習工程師,做到中級管理層」。事主透露每月人工達六位數字,每年都可以去其他國家開會。但最近兩、三年工作壓力越來越大,而且與家人聚少離多,覺得越來越寂寞,身體亦大不如前,很想辭職。

事主表明自己有物業,其中一層已供完。其餘供樓、供車只佔人工一少部分,生活方面不能說質素好高,但最少儲到錢同夠用,問題只在於工作壓力,「其實我都有諗過再努力啲儲錢,過幾年就去做人工較低,但壓力少的工作」。

【職場熱話】人工低但唔想走出Comfort Zone 網民:40歲先嚟轉工你會喊

網民:現實好殘酷 沒有兩全其美
不少網民留言鼓勵事主,「唔想做咪抖下,陪屋企人重要啲」、「完全休息半年去個旅行,以你嘅資歷同已經連續工作咗十幾年,半年空窗期都應該唔難揾工,加油」、「錢揾唔晒嘅。可以開間小店感受下咩叫人生先」、「試吓發展一啲興趣,保持運動習慣,對減壓有幫助」

不過,有網民建議事主尋找人生的意義,認清「殘酷現實」,「要得到一啲嘢就要放低一啲嘢,世上難有兩全其美。你現在還在此公司工作沒離去,即已衡量過得失利害作出了選擇」、「賺錢嘅工作同興趣唔會同時存在」、「人工高但唔快樂,但辭咗份工陪屋企人,陪得耐又會唔會覺得悶或者會多咗磨擦?」

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【自我增值】想好似Bill Gates咁快樂? 5個小秘訣大公開

    富有等於快樂?美國商業雜誌《福布斯》訪問了微軟創辦人比爾蓋茨(Bill Gates),雖然他是世界上第二富有的人,但除了有錢之外,以下5個幸福快樂的小秘訣,可讓他保持心境開朗,大家不妨參考一下:

  • 【健康新知】30歲前該養成的8個健康習慣

    現代人日漸重視養生保健,定期做運動,或進食保健品,為的是保持健康身體,走更遠的路。對於只有20多歲出頭的你而言,不要以為年輕就有本錢,一味熬夜兼進食垃圾食物,要學習培養以下8個健康習慣,才可以健康快樂過人生。

  • 【職場熱話】投身社會話題突變 同朋友食飯只有幾種話題?

    大學時期與同學聚舊,話題總離不開異性、學業、理想,甚至是童年回憶,嘻嘻哈哈又一個聚會。而投身社會後,踏入人生另一階段,話題便變得「正經」,總是圍繞結婚、「上車」等。有打工仔於討論區發帖大呻,「出嚟做嘢其實好多嘢都唔同咗」。帖文隨即惹起網民熱議。

  • 【自我增值】每朝返工都提不起勁? 4件事令你喚起精神

    一提起返工,就聯想到要好早起身、又同時間競賽趕返工。外國雜誌《Fast Company》整理出事業成功的行政總裁早上的日常習慣,看看日理萬機的他們是如何利用朝早令一整天充滿幹勁。

  • 【健康新知】早餐前做運動 減肥成效高兩倍?

    經常說減肥要做運動,是否放工後趁有空檔落街跑步就有效?

  • 【自我增值】放慢生活節奏 10件小事讓你充實人生

    社會步伐急促,上班匆忙,下班後還要應酬,停下來思考的時間變得奢侈。其實放慢生活節奏不是罪,間中忙裡偷閒還能為自己充電。以下就有10件事情,讓你在繁忙的生活中充實人生。

  • 【健康新知】社會氣氛令情緒低落?5個方法釋放壓力

    近月社會政治爭議不斷,有人會擔心香港前途,有人擔心經濟前景,亦有人擔心就業情況,無論如何在社會氣氛的影響下,大部分港人每日接收大量負面新聞,難免令情緒低落,影響心理健康。不想壓力爆煲,就要時刻關心自己,以下5個方法有助釋放壓力:

  • 【健康新知】點沖涼係最好?日日沖涼就乾淨?拆解沖涼5大謬誤

    沖涼都仲要人教?唔係啊?係啊,原來沖涼呢件事都好多學問,日日沖涼真係健康?大家習慣養成每日沖涼習慣,但係你係咪沖得啱?沖涼用嘅沐浴球原來好多菌? 而家立即拆解沖涼4大謬誤。

  • 【網民職場Talk】趁Lunchtime兼職送外賣遇上舊同學 網民不滿被睇小

    正所謂職業無分貴賤,各行各業都應該得到平等對待及受人尊重。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,兼職做外賣速遞員時被舊同學發現,慘遭白眼,不解為何舊同學要「狗眼看人低」。

  • 【職場熱話】30歲「剩女」月入僅一萬 網民:咪頂爛市

    30歲應該月入多少?近日有網民於討論區發帖指,人到中年,人工卻遠低於市價,同時又擔心行業式微,於是上網徵求網民意見,討論應否辭職。