【職場熱話】份工唔啱不斷轉工 下一份其實同樣糟糕

【職場熱話】份工唔啱不斷轉工 下一份其實同樣糟糕
正所謂「東家唔打打西家」,不少打工仔抱著這個心態,在職涯尋尋覓覓,不斷轉工跳槽,但其實下一份新工作又是否比目前的工作更好呢?有網民於討論區發帖指,留意到很多年輕人轉工後也無法改善生活,更會想念舊公司的美好時光,道出下一份工或會同樣糟糕的道理。

【職場熱話】一個月通知期仍日日OT 打工仔被網民嘲笑

事主指出,很多打工仔返工不開心,覺得升職慢、人工加得慢、行業沒有前景,厭倦例行公事的生活等,因而產生轉工的念頭。但現實就是殘酷的,「某些行業如銀行業可能好啲,會加15-20%人工畀你,但除此之外,大部分聽返嚟嘅版本係冇得加人工、畀HR壓價仲少過以前、新工個老闆痴線、好懷念舊同事等」,事主直言,東家唔打打西家,但有沒有想過東家西家同樣糟糕?

【網民職場Talk】裸辭做Freelance好處多?3大注意事項你要知

有網民認同事主的看法,「香港打工法例等於奴隸制度,你人工高又點,咪又係無限OT,仲有大量不公的事,要你體諒下公司情況,但你有事,公司就唔會體諒你的情況」。另有網民認為,轉工好多時都是為了錢。大家又有何看法呢?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More