【職場熱話】公司多女人是非特別多?講嘢又大聲男同事好頭痕

【職場熱話】公司多女人是非特別多?講嘢又大聲男同事好頭痕
三個女人一個墟,你公司又有幾多個「墟」呢?近日有多名網民於討論區發帖指,公司裡的女同事喜歡大聲說話,而話題更要圍繞「港女嘢」,要不然就要「埋堆」,說話卻要小心翼翼,怕得罪女人。帖文一出,不少人表示感同身受,不懂跟女同事相處。


網民A指出,他明白職場Social之道,但直言「埋堆」好辛苦,「係咪真係一返到工就要埋班三姑六婆堆?一唔埋堆佢哋講嗰個就會係你」。他表明公司裡男同事比女同事多,大部分男同事較易相處,「所以會同男同事Close啲,同女同事相處成日都要諗自己有冇啲咩得罪佢哋,要小心翼翼講嘢」。不過,此舉令事主擔心背後被女同事說三道四,「話我成日痴住啲仔」。事主慘被困擾至失眠。

【網民職場Talk】同事狂影印Email收藏同事罪證 網民不解

另一網民B則指公司的女同事與別人交談時聲浪太大,影響其他同事,「四男八女,明明大家都有Duty,追緊Deadline時,啲女總會圍埋一齊講嘢,有時仲會喺位度嗌出嚟」。事主不解為何女同事不能安靜,每次說話都非常大聲,話題更要繞圍月經、血拼等「港女嘢」,直言只想快手完成工作,然後收工。

「件衫特價好想買但冇錢」 呢啲對白似曾相識?
不少網民看過帖文後表示「不能同意更多」,「一食飯嗰陣想靜靜地瞓都唔得」、「有畫面有聲」、「今日杯咖啡好好飲啊,沖咖啡個人落多咗奶啊。你今日食焗豬啊,好似好肥喎,我都係食Salad算啦。呢排件衫做緊特價,好平好想買,但又冇錢。日日行貨對白,冇嘢講其實可以唔講」、「好多時我唔想咁僵會求其應幾句,但內心好想佢哋快啲End topic」。

而網民則認為「三姑六婆」的行為甚為普遍,倒不如學習如何跟他們相處,「其實間間公司都總會有啲咁嘅人,好難搞,一係就轉行寫Code做地盤等自閉/男人多嘅工作」、「但返到工點都焗住扮Social」。
【職場八卦】同事八卦閒聊忍無可忍 如何不被噪音分心?


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More