【職場熱話】公司女人多=多是非!男同事︰畀我唞吓啦!

三個女人一個墟,你公司又有幾多個「墟」呢?近日有多名網民於討論區發帖指,公司裡的女同事喜歡大聲說話,而話題更要圍繞「港女嘢」,要不然就要「埋堆」,說話卻要小心翼翼,怕得罪女人。帖文一出,不少人表示感同身受,不懂跟女同事相處。


網民A指出,他明白職場Social之道,但直言「埋堆」好辛苦,「係咪真係一返到工就要埋班三姑六婆堆?一唔埋堆佢哋講嗰個就會係你」。他表明公司裡男同事比女同事多,大部分男同事較易相處,「所以會同男同事Close啲,同女同事相處成日都要諗自己有冇啲咩得罪佢哋,要小心翼翼講嘢」。不過,此舉令事主擔心背後被女同事說三道四,「話我成日痴住啲仔」。事主慘被困擾至失眠。

延伸閱讀︰【網民職場Talk】同事狂影印Email收藏同事罪證 網民不解

另一網民B則指公司的女同事與別人交談時聲浪太大,影響其他同事,「四男八女,明明大家都有Duty,追緊Deadline時,啲女總會圍埋一齊講嘢,有時仲會喺位度嗌出嚟」。事主不解為何女同事不能安靜,每次說話都非常大聲,話題更要繞圍月經、血拼等「港女嘢」,直言只想快手完成工作,然後收工。

「件衫特價好想買但冇錢」 呢啲對白似曾相識?
不少網民看過帖文後表示「不能同意更多」,「一食飯嗰陣想靜靜地瞓都唔得」、「有畫面有聲」、「今日杯咖啡好好飲啊,沖咖啡個人落多咗奶啊。你今日食焗豬啊,好似好肥喎,我都係食Salad算啦。呢排件衫做緊特價,好平好想買,但又冇錢。日日行貨對白,冇嘢講其實可以唔講」、「好多時我唔想咁僵會求其應幾句,但內心好想佢哋快啲End topic」。

而網民則認為「三姑六婆」的行為甚為普遍,倒不如學習如何跟他們相處,「其實間間公司都總會有啲咁嘅人,好難搞,一係就轉行寫Code做地盤等自閉/男人多嘅工作」、「但返到工點都焗住扮Social」。

延伸閱讀︰【職場八卦】同事八卦閒聊忍無可忍 如何不被噪音分心?


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場兩性】愛上渣男同事搞曖昧 女同事大呼:我唔係小三 我哋都冇嘢!

    職場的男女關係,修成正果是良緣,反之就是孽緣了……有些公司的男女同事都喜歡搞在一起,與每個人都像有曖昧行為,但其實本身卻有另一半,面對這些情況,真的眼不見為淨……但如果身邊的同事陷入如此的角畸戀之中,你會袖手旁觀還是拯救她呢?

  • 【職場熱話】網民大數返工淒慘事 太攰坐關愛座畀人鬧、搭𨋢企門口被車仔碌腳…

    打工仔返工及放工都是拖着疲憊不為碪的身軀,有時真的累到快要倒下來,搭車卻連一個關愛座都不敢坐,因為往往都會被批鬥……但其實很多人都誤解了關愛座是老人座,其實只要是有需要的人士,都可以用關愛座!而是否有需要,為甚麼就由其他人去定奪?大家都成為了法官了嗎?

  • 【職場熱話】早有預謀打探面試內容、薪金要求 打工仔被同事搶走飯碗 網民:只能說你太天真

    電視劇裡常出現公司同事勾心鬥角、爾虞我詐的情節,到底現實職場是否真的這樣黑暗?最近有網民在討論區分享被「好同事」出賣的經歷,她指二人私交甚篤,稱得是出生入死的好朋友。但對方竟然有預謀地打探新工面試內容、薪金要求等,最終搶去事主的工作機會,令她傷心欲絕。

  • 【職場人際】別再做濫好人!5招幫你遠離有毒職場生活

    在職場上力求表現是無可厚非,但如果為了迎合別人而漸漸失去自我,則不是一件好事。不少職場新人擔心被討厭,在眾人面前當一個「Yes-man」,到頭來壓力像雪球般越滾越大,最終情緒爆煲。以下有5個人際斷捨離技巧,好好檢視與同事、上司、老闆的關係,遠離有毒的職場生活。

  • 【職場熱話】搵工首選外資公司?職場老手給Fresh Grad的10個勸告

    很快又到大學畢業季節,不少Fresh Grad已開始求職,準備成為投身職場工作。最近有網民在討論開Post「返工多年嘅老鬼有咩同fresh grad講?」,以過來人身份分享職場新人注意事項,避免職場新丁重蹈覆轍,走少點冤枉路。以下整理了10個最多網民認同的忠告,能否引起你的共鳴呢?

  • 【求職招聘】返咗3份新工先知舊公司好 想食回頭草 網民:最緊要諗返當日辭職原因!

    搵工、轉工,是很多打工仔每天都在考慮的事,有比較才會知道哪些工作合理,哪些是世紀伏工!愈轉愈好當然是好事,但並不是所有人都如此幸運,有些打工仔找的工作,卻是一份比一份差,人工較低、待遇差、褔利少,實在聞者傷心,聽者流淚……這時,應該放下身段,回舊公司做嗎?

  • 【職場健康】返工越來越蠢?5個保持頭腦靈活的小訣竅

    打工仔每日返工重複做一樣的事,久而久之大腦肌肉會漸漸退化,專注力、記憶力、創造力等均大不如前,甚至出現「Hang機」的情況。如果想Reboot大腦,就要打破習慣,做一些非常規的事,以訓練大腦靈活度。

  • 【職場兩性】男友做dancer 表演要同舞伴攬攬鍚鍚 女友:好驚佢哋假戲真做…

    拍拖的打工仔一定會明白,時常很擔心對方的職場上有沒有靚仔靚女,恐防自己的男朋友或女朋友被搶或變心。如果對方是從事演藝工作,需要與異性有肢體接觸或親密舉動,這時又應該怎樣調節自己的心態呢?

  • 【職場文化】同事唔識講電話 一打嚟就呼喝 員工:你邊位呀?我實知你乜水?

    大公司中,很多時與同事都會以電話或電郵方式作溝通,但有時只是一點小事,不想用電郵太 正式,就會以電話交代。可是,並不是所有人都懂得講電話的!有時同事連基本禮貌都不懂,實在很容易令人一秒就扯火!

  • 【職場熱話】00後同事愛講Mirror、用Snapchat 打工仔大呼要認老:咩喺「儲火」我都唔識…

    時代轉變,公司不斷會有年輕入加入,有新血加入固然好,但從他們的題話中,你就會發現都歲月在自己身上的痕跡……