【職場熱話】嚴選公司最大鑊事件 追漏100萬單定男女關係大鑊啲?

正所謂聖人都有錯,一生人總會在工作上犯錯,只是看事情的嚴重性,影響個人還是公司。近日有網民於討論區發帖收集意見,問於公司見過自己或同事試過做錯最大鑊的事是甚麼?最後公司損失幾多?當事人最後點?帖文惹起網民熱議,紛紛分享經歷。


公司最大鑊的3件事

累公司損失:

因為個人失誤令公司蒙受金錢損失,應該要負責任嗎?有網民分享做錯事令公司造成金錢上損失,「隔離Team嘅同事誤信假文件,借咗一億出去,最後只追得返80幾萬」、「Team Leader誤信詐騙電郵匯左幾十萬美金去假戶口,對方收到錢仲覆一句「Thank You」、「建造業電器部,有個90後訂Trunking(線糟),將米睇成條,就訂多咗30萬貨,即炒。老細話以後都唔會請90後」、「開少咗單畀海外公司,金額是一百萬港幣」、「試過走錯貨(物流)明明係歐洲,結果送咗去美洲。又或者冇用新價走貨半個月」、「主任用錯要退貨的料生產,退貨價值68萬一夜報銷」。

不過,就算未令公司損失金錢,也可能令公司運作癱瘓,「我試過誤信同事,整冧公司Server(伺服器),癱瘓公司部分運作,上司要查原因,我阿頭作故仔擺平件事,最後用兩日Recover(恢復)Server」、「一個有專業資格嘅總監級人員公然叫伙計做啲違法嘅事,事後話無講過」。

男女關係:
講到最「花生」的事,相信會是在公司搞男女關係闖出禍來,「老細和個同事搞婚外情,最後老細被調走」、「男上司溝老闆個女」、「公司經理同女下屬去荃灣時鐘酒店開房畀我撞到」、「女同事搭上已婚男上司,最後男上司老婆(即是太子女)知道咗,女同事即辭份工,但太子女反炒佢」。

尷尬癌:
在辦公室裡做錯事遺臭萬年,唔知點收科,「有同事衝唔切去廁所,全數咇咗出嚟,成泡嘢喺條褲度。除咗少數一兩人知道,公司基本上冇乜損失。該同事叫另一相熟同事幫佢落街買過條褲」、「總經理帶埋總公司高層嚟行倉,有同事除淨條底褲做嘢」、「有一次公司架Lift滿哂人,嗰時申請Q嘜保證,有個同事一路講公司咁差點做到,原來總裁喺Lift最後個角落」、「人事部用Email Send咗全公司人工同花紅的Excel給全公司所有人」。

亦有網民「細路仔唔識世界」,「細個在澳洲做兼職,多手按咗收銀櫃枱下面個掣,原來係打劫掣,過咗2分鐘左右有幾架警車趕來,成班警察衝入嚟,我畀十幾枝真槍指住」、「某電視台工作,做直播前後勤同事會準備晒所有片,開始前會Check完再Check,確保片的次序及內容沒錯。當日有個返工唔太耐的同事當值,節目開始前20秒,由準備想播片,點知按錯Delete Playlist(刪除播放清單)」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【移民情報】技術移民唔係醫生律師專利 呢4個職業同樣有優勢!

    有香港人因過去一年的反修例浪潮和對國安法的憂慮,從而萌生移民到台灣、加拿大、澳洲、新西蘭等地的念頭。

  • 【職埸熱話】8,000名空中服務員失業 部分竟轉行到礦場工作?

    在新冠肺炎疫情下,航空業大受影響,不少航空公司都安排員工放無薪假甚至裁員。早前維珍澳洲航空(Virgin Australia)宣布3月起永久取消香港航線.....

  • 【飲食業實況】外賣步兵無止境等「單」到?網民分享等開工苦況

    疫情帶動外賣速遞員收入上升,連月來吸引不少新血加入送餐行列。早前更有報導指出,餐飲業外賣平台發展急速,送餐員月入逾5萬元。這個行業無容置疑是收入大增,但實際的「開工」情況又是如何?有近日加入外賣「步兵」的打工仔於討論區發帖文,分享訂單情況時多時少,以及日常「等單到」的實況。

  • 【健康新知】Gym Room關閉 5種運動推介

    新冠肺炎疫情影響之下,全港健身室由上月28日起,關閉14天。對於習慣每天都要運動、出一身汗才舒服的人來說,14天就好像140天那麼久。的確,不少運動都會「上癮」,尤其是一班「Gym友」多年來風雨不改、一起運動的健康人士。 一向注重健康、堅持每天早上做運動的DoDo姐鄭裕玲,都表示最近需要「馬死落地行」。她於社交網發佈多張街景和花草照,並寫道:「不可以去Gym的日子,其實幾好,可以欣賞平時沒有留意的點滴」。疫情之下,不能去Gym Room,有甚麼在家運動好推介?

  • 【自我增值】打工仔無得旅行減壓? 5個方法代替出外放鬆

    復活節將至,不少打工仔原本已經請假計劃好旅遊行程,但是一場疫情令大家計劃全失,退機票及住宿後,大家留在香港又可以做些什麼呢......

  • 【職場奇聞】最驚嚇返工奇遇 網民:我係咪應該轉工?

    你有沒有試過上班時「撞鬼」?即使不是親眼見到,光是透過CCTV見到某些恐怖畫面,也十分驚嚇。台灣有殯儀館女職員在公司的CCTV發現,空無一人的茶水間裡,雪櫃突然自動打開,還掉出一盒食物……

  • 【職場熱話】實習生變上司?朴海鎮新劇玩職場復仇!

    近年有很多電視台都以職場為題材,製作電視劇集,如日本的《半澤直樹》、韓國的《未生》等等,普遍收視都不錯,原因是劇情貼近現實,引起打工仔共嗚。

  • 【筍工快報】快餐店請試食專員 時薪$100、每周返兩天

    【經濟日報專訊】作為吃貨,如果有份工可以邊「吃好西」、邊有錢袋,那肯定是Dream Job。澳洲一間連鎖快餐店早前招聘試食員,負責替官方品嘗新推出的漢堡包,可謂一份筍工!

  • 【政府工略】教育局招聘兩教學助理 同一職位月薪差近2千?

    最近庇理羅士女子中學及荃灣官立小學均招聘教學助理,月薪分別為$15,555及$17,100。同一職位月薪有所不同,可能與職位要求有關。

  • 【筍工快報】年薪$70萬、包食宿去南極返工 150個職缺請埋文員?

    有沒有想像過自己可以到南極工作,而且年薪$70萬兼包食宿?最近澳洲政府公開招聘約150個職位,工種覆蓋多個範疇包括工作站主任、廚師、IT工作人員、工程師、吊臂操作員、通訊員及電工等。