【職場熱話】怪責女同事鍾意食米線 打工仔被鬧︰有女同事陪你仲想點?

返工日子每逢放Lunch,打工仔一定會頭痕決定吃甚麼,中餐點心又怕等太久、西餐價錢貴、茶餐廳又經常排長龍,幾乎每次出外吃午餐都要花一半時間排隊。不過,有同事陪總比獨自一人或跟陌生人搭枱好,起碼可以邊吃飯邊傾偈,宣洩內心對工作的不滿。最近讀者Eddie分享了一件趣事,事緣公司部門的女同事愛吃米線,每星期五日接近有三日都會選擇吃某連鎖店舖的麻辣米線,他說︰「一日食酸辣、一日食麻辣,另一日就食Ian米線,好恐怖」,不過最可笑的是他向別的部門同事「曬命」後,卻被怪責「有女同事陪你仲想點?我條Team成班仔呀!」,令Eddie頓時收聲,默默每星期陪女同事吃米線。

按圖了解讀者Eddie的「曬命」故事︰
打工仔「曬命」的故事︰「我而家做緊嗰條Team,女多男少,所以每日食飯,其實我都會同幾位女同事齊食。每日諗晏晝食咩嗰陣,我無咩參與,一嚟我無咩所謂,二嚟成班女仔,佢哋想食咩咪陪佢哋囉。不過呢幾個月發現,我哋幾乎每星期都會食兩三次米線。尤其係有啲男團嘅成員代言咗之後,我哋去食米線嘅次數又增加咗。我有時都喺度諗,佢哋有冇咁鍾意食米線呀,但發現佢哋真係好鍾意。我有問過佢哋,佢哋反議我每次叫唔同湯底或者唔同餸,咪每次都有新鮮感,唔會悶囉。聽到佢哋咁講,講真我真係有啲無奈。同時我發現,佢哋可以一日食酸辣、一日食麻辣,另一日就食Ian米線,好恐怖…

有次我同開第二Team嘅男同事傾開偈,佢講起佢女朋友又係好鍾意食米線。我搵到知音人,梗係同嗰位男同事傾多兩句啦。點知傾傾下,我呻完同班女同事成日食米線之後,居然被佢話我『曬命』。再追問之下,先知佢日日都同男同事出街食飯,而佢嗰Team又確實係全男班,一位女同事都無。我聽到男同事嘅「慘況」之後,發現原來我一星期食兩三次米線,完全唔係一個問題。最後我仲畀佢話咗一句︰『你有女同事陪你食飯仲想點呀!』,然後就扮嬲唔再理我。

自此之後,我無再呻我班女同事成日食米線。仲發現,原來有機會同佢哋食米線係我嘅榮幸!」
延伸閱讀︰【職場熱話】男同事隻字不提有女友 網民:會唔會同同事講自己拍緊拖?

米線配料卡路里大公開
潮流與食米線,再加上明星廣告效應,每次光顧米線店幾乎都是大排長龍。不過,著重健康飲食的香港人,你們又有沒有留意米線配料的卡路里呢?以下有多款常見米線配料及湯底的卡路里表,按圖了解更多︰
 
延伸閱讀︰【職場兩性】姣精女同事狂收兵 想男同事幫手食死貓 網民:四海之內襟兄弟…

延伸閱讀︰【職場兩性】女友坐同事車返屋企 男友醋意大發:有車就容易啲追女仔?

 
Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【香港物價】返工出街食午餐$30呻貴 打工仔︰尖沙咀起碼$80

    香港地少人多,樓價和租金均比其他城市高,港人的消費物價自然上升。根據政府統計處在8月19日公布的2021年7月份消費物價指數,整體消費物價與一年前同月比較上升了3.7%,亦較2021年6月份上升0.7%,當中電力、燃氣及水(上升17.8%)、交通(上升6.3%)、住屋(上升5.1%)、外出用膳及外賣(上升3.7%)、衣履(上升2.1%)、基本食品(上升1.1%)、耐用物品(上升1.1%)和雜項服務(上升0.7%)升幅較高。

  • 【職場熱話】公司Team Lunch鍾意食貴價餐廳 財困打工仔:點開口叫同事食平啲?

    香港打工仔的入息中位數為18,400元,當中飲食支出佔了收入一大部分,不少人臨近月尾要「捱麵包」度日。最近有一位面臨財政困難的網民發文,表示公司同事每星期Team Lunch都去貴價餐廳吃飯,有時更用上200元一餐,令她覺得很吃力,但又不知道如何開口拒絕,擔心同事知道自己經濟有問題。

  • 【職場熱話】打工仔呻同事次次食飯唔畀錢 網民:點解仲要同佢食?

    在一個工作天裡,讓打工仔最期待的,除了放工之外,當然就是食Lunch的時間,光是想想待會吃什麼好東西、能夠與同事談笑風生就覺得開心,但有人居然為此事而覺得煩惱?

  • 【職場人際】千字文呻等埋同事LUNCH 搞到無晒私人時間 網民: 自己食唔得嘅

    有時候同班同事一日對足9小時,若是感情好當然是樂事,但有時只是「人生過客」的話,在Lunch Time真的會想有逃避的衝動,享受一下「Me Time」,不過「唔埋堆」又怕被排斥,有網民在網上討論區發千字文大呻,每日都要等工作狂同事食午餐,感情不是特別好,有「陪太子午膳」的感覺,連自己可以食飯休息的機會都消失了,更指同事不時會在食飯時「畀說話佢聽」。

  • 【員工福利】打工仔呻Lunch無得出去食 得半粒鐘食飯 網民:打工啫 又唔係做奴隸

    對於打工仔來說,除了下班時間外,最期待的就是Lunch Time。光是想像挑選到哪間店吃午餐、點什麼來吃,就有夠興奮,讓人能撐過早上的辦公時間。若果告訴你公司有特別的規定,不能夠滿足你以上的要求,你又覺得怎樣?

  • 【網絡熱話】譚仔阿姐好搵過ACO? 網民突破盲腸︰但ACO唔使做喎!

    「譚仔雲南米線」及「譚仔三哥米線」一直深受港人喜愛,不過相信大家最愛的除了食物,擔任樓面的「譚仔姐姐」也應記一功,她們的「譚仔話」更是特色之一。譚仔國際最近申請上市,公佈了集團的成本結構,當中譚仔姐姐的薪酬待遇就成為了焦點。

  • 【職場熱話】視像開會 女同事愛close up望鏡頭撥頭髮、化妝 網民:呢啲叫網紅!

    疫情以來,很多公司的運作模式都大大改變,當大家試過在家工作﹙WFH,work from home﹚的模式後,發現很多工作事項原來都可以網上完成,於是有不少大企業都允許員工可以永久在家工作!要開會、與同事互動?用視像會議不就解決了嗎?

  • 【職場熱話】返學做free rider冇人出聲 出嚟社會做嘢可唔可以有啲責任感?

    各位打工仔最怕甚麼類型的同事?很多人以為女性在職場上會有更多優勢,可是公主病的同事卻令人覺得討厭!不知道大家身邊有沒有患有公主病的同事呢?

  • 【中秋節】元老級同事提早做節 喺公司食榴槤月餅 打工仔形容「臭到飆淚」

    還有兩個星期就到中秋節,很多打工仔都開始搜羅各式各樣的月餅,送禮自用皆宜。最近有網民在討論區分享同事在公司吃榴槤月餅的事跡,形容味道「臭到飆淚」,但由於食榴槤的人佔大多數,因此事主只能默默承受這股臭味。

  • 【職場熱話】男同事隻字不提有女友 網民:會唔會同同事講自己拍緊拖?

    你對公司同事的感情狀況了解嗎?哪一位有拍拖、哪一位已經結婚、哪一位剛分手,這都是苦悶的辦公室中,大家茶餘飯後的討論話題。不過,大家會否分享自己的感情狀況讓同事知道呢?