【職場熱話】打工仔遇挑剔上司 整張告示都改6次

職場上遇到挑剔上司,要求你將項目內容一改再改,又或者執著於一些無關痛癢的細節,會令下屬感覺疲累不堪。有網民投稿到社交媒體專頁「奴工處」,表示自己應上司要求在廁所張貼告示,提醒其他人注意衛生,但他張貼告示後,上司多番要求更改,令他感覺無奈。

延伸閱讀﹕【職場熱話】學會釋懷無懼老細無理取鬧 網民:你開心就好了

事主分享及網民回應﹕﹙按圖了解﹚
  事主﹕「老細話要喺廁所貼『請勿將垃圾扔入馬桶內,敬請合作』嘅紙,我足足改咗6次。」
事主﹕「仲要唔係喺電腦改6次,係我打完畀佢校對埋print埋出嚟貼埋入7格廁格做咗6次。」
事主﹕「一開始話用A5 size環保啲,跟住話啲字唔夠大要校到啲字貼邊,跟住屙完篤屎望住張紙又話睇唔到啲字用返A4 size。」
事主﹕「跟住本身得『切勿將衛生用品扔入馬桶』,之後又要加口罩、抹手紙、消毒紙巾。」
事主﹕「然後話將『切勿』兩個字改做紅色,啲衞生用品、抹手紙啲字改做藍色,最後一次係要將『切勿』兩個字校大佢……每次校對都hea我。」

網民﹕「冇叫你過埋膠先已經好好啦,唔使做呀?」
網民﹕「同事要睇,點整都睇,如果唔想睇,隻字幾大都係睇唔到。」
網民﹕「係咪OT 做?公司有冇拖糧唔出?如果冇嘅話,有咩問題?」
網民﹕「重點唔係改幾次,而係呢啲野都要proof read先至想死。」
網民﹕「跟住呢啲『唔係做大事』嘅老細,轉工啦。」
網民﹕「老細表示:『你整張咁嘅嘢要我睇六次,你要反省下你嘅工作態度,係咪唔夠細心,唔夠周到。』」
網民﹕「老細特徵:一日到黑都係一時一樣。」
網民﹕「最憎呢啲人,煩死,諗清諗楚先啦。」
網民﹕「如果份工可以畀你嘥咁多時間整啲咁嘅嘢,又唔會阻你收工,都幾好喎,又無壓力。」
網民﹕「我試過一次通告改咗11個版本都未出到街,最終佢都冇出現過。」 雖則上司麻煩又挑剔,但共事時間長,必定會留意到很多對方的缺點,與其著眼於眼前的不滿,不如用以下六條問題測試一下他是否一個好上司。如果對方的麻煩指數真的太高,就要好好考慮是否留在他手下工作了。

6條問題評估老闆好與壞﹕﹙按圖了解更多﹚

延伸閱讀﹕【職場熱話】學會釋懷無懼老細無理取鬧 網民:你開心就好了

延伸閱讀﹕【職場健康】惡上司加麻煩客內外夾攻 打工仔點紓發壓力?

延伸閱讀﹕【自我增值】應付難搞老細 首先要識「扮傻」

延伸閱讀﹕【絕世好老闆】公司總有個極品老細!6條問題即評估老闆好與壞
 
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • HOT【職場文化】公司轉行Agile項目管理模式 打工仔:日日都開吹水會、改到頭暈

    隨著商業社會的步伐越來越快,近年不少企業摒棄瀑布式項目管理(Waterfall Project Management),轉而採用敏捷式項目管理(Agile Project Management)。Agile比Waterfall更靈活變通,使團隊能應對瞬間萬變的業務狀況。不過不是每間公司或行業都適合Agile,早前就有打工仔在討論大呻Agile「好無聊兼痛苦」,究竟點解呢?

  • 【讀者投稿】公司成日冇廁所水 壞足幾日 勁唔方便!同事:用晒啲時間嚟沖廁!

    一個好的廁所,定能提升各位同事的工作情緒,畢竟廁所曾被喻為避世聖地,大家想小睡、休息、煲劇、冷靜,都曾躲進過廁所。如果公司廁所經常故障,會否令大家的工作氣氛大跌呢?

  • HOT【職場熱話】老細賞識但人工依舊 網民:長做都唔會有出色

    每個人的職涯規劃都不一樣,有人希望透過不斷跳槽爭取升職加薪,有人希望留在同一間公司,爭取內部晉升,逐點增加自己在公司的影響力。尤其當公司規模不大,員工能夠與老闆直接交流,就更希望一天能被老闆賞識並多加提拔。但是,最近有網民在網上討論區分享,老闆多番對他表示賞識,令他覺得被重視,但薪金卻只加了一千元。眼見公司頗有發展前景,令他困惑應否繼續留職。

  • HOT【職場兩性】女友返朝九晚五 男友返夜 作息唔同 唔通要分手?

    工作時間都會成為打工仔情侶之間的分手原因?以為這是小題大造嗎?可是,工作時間的長短及模式如輪班、穩定上班時間,都是直接影響情侶相處時間多少的原因!如果一個返早,一個返夜,完全錯過大家休息的時間,那該怎樣辦才好?

  • HOT【職場熱話】教識新上司做所有report 打工仔即被炒 網民:其實公司部署好晒…

    職場上往往發生很多打完齋唔要和尚、對員工用完即棄的悲慘事件,你以為公司不會做得出嗎?其實很多公司都真的對員工很狠心……

  • HOT【職場貼士】表現自己爭取升職 五招令你在職場上突圍而出

    人人都想工作上有所晉升,薪酬待遇更上一層樓,但是能否升職不只關乎個人能力,亦關乎運氣和際遇。想在現職的公司有更好的發展,只能夠做好份內事,直至機會來臨。但是如果你不想苦苦等待,以下這五招或能令你在職場上突圍而出,得到上司注意。

  • 【職場熱話】上司次次分派工作都話做好可以升職!網民:做好係升佢……

    一個好上司,會懂得體諒下屬,適時會哄他們,給予適當的讚賞,讓他們更有動力去完成目標,增加工作的效率。不過,有時有些上司則不懂得拿捏鼓勵和信口開河之間的分別,令到員工對上司的誠信質疑……

  • 【職場心理】對工作失去熱情與目標 10條問題分析你係咪情緒耗竭受害者?

    當工作了一段時間後,很多人都會經歷迷失的時刻,例如漸漸失去工作的動力、開始變得不耐煩,甚至要借助藥物或酒精,讓自己感覺好一點。不要以為以上問題很「小兒科」,這些隨時是情緒耗竭的先兆。想知道你是否情緒耗竭的受害者,即做以下測試!

  • HOT【職場貼士】返工做獨行俠好難發圍?5個貼士成為優秀Team Player

    大部分的工作都講求團隊合作精神,尤其是在疫情艱難時期,團體合作不僅能提升公司士氣,還可以讓你在工作中取得更大的成功。如果你自問習慣獨立工作,甚少與其他同事接觸,不妨趁現在敞開心霏,參考以下5個貼士開展職場人際網絡,做一個優秀的Team Player。

  • 【職場測驗】對現有工作感到不滿?測試你的辭職指數有幾高

    相信每個打工仔當遇到工作不順的時候,腦海都會浮現出「不行了,我要辭職」的想法。找到一份符合自己興趣,又能夠滿足需求,獲得成就感的工作的確很難。最近有日本網站分享了一個有關辭職的心理測驗,可以憑一幅圖片測試你對現有工作有多不滿。想知道自己是真心想離職,抑或一時衝動,不妨玩玩看吧!