【職場熱話】放工唔去同事聚會 怕畀人覺得唔合群 網民:使乜理佢哋

不少打工仔都希望自己能夠與同事像朋友般相處,能夠使枯燥的職場生活變得更有樂趣,亦能使團隊更團結。想增進同事之間的感情,在外面聚會是一個不錯的選擇,可是未必每個人都想參加這種聚會。

最近在討論區有打工仔分享自己的煩惱,指公司同事經常邀請他參與聚會,怕拒絕會被認為不合群,網民反問:「使乜理佢哋?」

點圖了解更多事主經過:

1/我班同事好多節目,成日出去玩,佢哋都會叫埋我。
2/其實我已經推咗好幾次,佢哋就會話我咩聚會都唔Join,搞到佢哋好無癮,掃佢哋興
3/其實我真係唔想去,但有時都會迫自己參加。
4/每次參加佢哋嘅聚會,都會使好多錢,仲會搞到個人好攰,好夜先返屋企,
5/但唔去又唔得,啲同事會畀說話我聽,話我唔合群。

網民回應:
A/五次去兩三次夠啦
B/唔想去咪唔好去囉,使咩理人畀說話你聽
C/關係好去一兩次,唔需要理,如果玩到你過勞咁點算
D/直接同佢哋講,你老啦攰啦,去唔到咪得
E/自己唔想就唔好迫自己去啦,又要使錢,又玩得唔開心
F/扮窮,次次都問人借錢先埋到單,下次自然唔會叫你
G/除非人工平衡到,否則建議轉工
H/近期我喺同事身上學識咗一句:「我返工係做嘢,唔係嚟識朋友」當然合群係好重要啦,但有啲嘢一定要有底線,試話自己要養好多人,同你哋玩一次半次都仲可以,成日就唔好啦,咁咪算囉
I/人在江湖,身不由己,為咗工作上嘅方便同需要,堆係要埋嘅
J/你要記住,社會係黑暗,無公平嘅,人與人之間嘅相處好多時都係互相利用,有朝一日公司同事間「圍威喂」攞著數時,無你份,到時唔好抱怨
K/咩活動要咁大開支
L/搵食要埋堆,自己執生啦
M/推多幾次就唔叫你啦
N/唔去咪唔去,你份人工只係包8小時,同事只係工作夥伴,私人時間自己安排,以前有老闆請我食飯,我會同佢講食晚飯要計OT
O/間中參加吓,唔使次次去,交際嘅嘢好隨心

 

聚會總要在晚上?
下班之後,就是屬於打工仔的私人時間,想要怎樣過,是屬於他們自己的決定。若果想要與同事增進感情,未必要下班後參與同事聚會,可以建議同事在午飯時間進行聚會,那就可以減免在晚上聚會花費大量金錢,與及休息時間的情況發生。

即使與同事再親,也有7個秘密不能說:

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】Peak Season辭職好衰仔?網民喻唔使諗咁多

    正所謂「人在江湖,身不由己」,在職場工作難免會遇上不順心的事。收了公司的薪水,不管自己喜歡與否,都要盡力為它服務。在工作面臨的壓力達到臨界點,就要考慮一下應否辭職。若剛好碰上公司Peak Season,你會否向老闆遞信?

  • 【職場熱話】打工仔呻職業錯配 墜入無底深淵 網民:自己揀無得怨

    在唸書的時候,就知道自己想要甚麼的人,到底有多少?有時候唸的科目未必是自己的理想科目,但為了入大學都會選擇Take Offer。市道不好,為求有工作可以糊口,選擇騎牛搵馬。有人能夠習慣這種生活,但未必每個人都能做到。

  • 【職涯規劃】Fresh Grad煩惱應否裸辭 網民提醒:你知道自己想點未?

    剛離開學校的畢業生,走到社會大熔爐,難免感到迷惘,不斷懷疑當下路途會否導向自己的理想人生。當今並非做一份工到老的年代,一生轉職數次或成潮流,甚至是向上爬的手段,但許多人轉職過後仍未知道路向,終致職涯浮浮沉沉,不上不下。最近,有名剛從大學畢業的社會新鮮人正在苦惱應否裸辭,並在網絡討論區「連登」發文詢問意見,但他裸辭的原因竟然只是想嘗試其他行業?

  • 【職場熱話】打死一世工到老一場空? 網民:最重要學識知足

    從畢業到退休,普遍有大概四十年。普遍人一生有一半時間都是在職場上打滾,許多人窮忙一生意義在哪?要生活,還是只求生存?假若人到中年,進退維谷,沒有甚麼突破,究竟是否應驗了「打死一世工,到老一場空」的話呢?香港討論區有名網民看盡職場有中年人被解僱,有感而發,引來網民討論,一同思考人生。

  • 【網上熱話】新工同面試落差太大 打工仔呻似騙案 網民:仲唔快啲走

    在搵工的時候,大家都會跟著求職網站上的工作內容去選擇心儀的工作,由投求職信、CV,面試到成功入職,都要花上不少精神和心思。過五關斬六將,終於正式上班,滿心期望有一個新開始,但如果你發現與工作內容完全相反,你又會怎麼辦?

  • 【職場文化】打工仔投訴新同事無禮貌 網友:唔使咁勞氣喎

    根據調查,香港每週的工時中位數,有44小時,五天上班制的話,每日在公司的時間都有八小時有多。因此好多人都會說,對著同事的時間,都比家人多。在辧公室與同事日對夜對,最好當然維持不錯的關係,不過「有頭髮邊個想做癩痢」?這些事都不由我們控制。

  • 【網絡熱話】 打工仔怨新人唔識Send Email 網民:遇著你啲咁嘅同事 好陰功

    剛投入社會工作的時候,畢業生尤如一張白紙,工作方面的所有事,都要從基本學起,若果身邊有可以信賴的前輩從旁指導,事情定會慢慢上手,變身成一個熟知所有事的「打工仔」。如果遇上的,是相反的前輩,又會怎樣?

  • 【網絡熱話】打工仔轉工遭阿媽反對 網民:你返工定佢返工

    不少父母都望子成龍,希望子女有薪酬高而工作穩定。作為子女,盡可能都想滿足父母的期望,但事與願違,想找到收入穩定,而自己想要的工作,並非這麼容易,在想要的工作與滿足家人的期望,兩者間如何選擇?

  • 【網絡熱話】喺大公司返工利多於弊? 網民:你睇我好啫

    近年經濟不景氣,要找一份工作,並非容易的事情。很多求職者不管公司規模,只要有Offer,多數都不會考慮太多,馬上說好;若果遇上知名、規模大的公司,更是求之不得。不少打工仔都會羨慕在大公司工作的人,因為福利多,又穩定,但事實上又是否如此?

  • 【職涯規劃】有咩工啱內向嘅打工仔做?打工仔︰唔識做戲可以點

    一樣米養百樣人,每個人都有各自的優點、缺點和性格。向來外向、性格開朗的人在各方面都會比較吃香,在職場亦不例外。各行各業的職位空缺,多數寫到理想的求職者要性格開朗、熱情等等,若果我性格內向,又該怎辧?