【職場熱話】空降上司「冇料到」 下屬應以靜制動定等爆大鑊?

【職場熱話】空降上司「冇料到」 下屬應以靜制動定等爆大鑊?
在職場上,如果想穩步上揚,實力固然重要,但遇上好上司同樣重要,他可助你成長,也可以給你職涯意見。但遇上難頂又「冇料」的上司,冇運行更隨時揹鑊。近日有網民於討論區表示,公司空降一名「冇料」上司,新工作模式潛伏危機,不知道應上有政策下有對策,還是等爆大鑊。


事主指,本身於公司負責一個小範疇的工作,但最近公司空降了一名來自另一個部門、學歷高、沒太多實戰經驗的新上司。加上近日工作量增多,該新上司便派了一名後生仔跟事主合作。此外,新上司疑因要立功,將舊有暢順的工作模式改變,而新的工作方法則潛伏危機,遲早爆大獲。

【職場禁忌】10句不可對老細說的話

雖然事主曾勸過新上司,並陳述利害關係,但他因為事主不是「自己人」,以為事主有心搞不合作,所以沒有理會。事主的朋友提供了兩個處理方法,一;上有政策下有對策,照用舊方法做,因新上司冇可能知道用新或舊方法做,背後幫個後生仔,讓一切如常。二;事主照用舊方法做,叫個後生仔用新方法做,然後等爆大鑊,新上司自食其果,事主則置身事外。

網民提議:有技巧地向上司的上司報寸
有網民認為,就算用方法二,事主都不能置身事外,「上司衰咗多數都係搵手下背鑊」、「如果個新方法有問題,上司同個新同事當然會出事,但係上司嘅上司會點睇你?佢只會覺得你明知有問題但係睇住其他人死」、「是旦一個出事好自然就會去了解點解會有分別,你唔好以為自己果part(部分)無出事就等如你無問題先得」。另有網民提出其他方法,「同上司的上司報寸,不過要有技巧同埋你要好肯定上司嘅上司會認同你個方法」、「有冇可能將兩個方法嘅優點夾埋一齊」。



Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More