【職場熱話】辭職後會否考慮食回頭草?網民:聽到都覺得尷尬

一世人流流長,又怎會只打一份工。有各種原因令你踏入職場,同時亦有數百個離開的理由,可能是因為找到更好的工作、發現工作不適合自己,或者是難以處理人際關係等等。踏出了這道門後,你還會回頭看嗎?

有打工仔對於自己應否回到舊職場感到苦惱,於是在討論區徵求意見,網民都紛紛提出自己的經驗。

點圖了解事主經過:

1/我係喺百貨公司某間分店返工嘅職員,都做咗10年有多,但因為同新同事唔夾,所以唔算係好嚟好去咁走

2/喺新公司返工,唔係好適應,而且工作量非常大,經常都要OT,而家諗緊要唔要辭職

3/咁啱見到前公司其他分店有出招聘廣告,仲要請返我之前個位,我好苦惱要唔要Send CV出去

4/但去見工又怕畀人笑,話我撈唔掂又返嚟做,加上有啲難為情,想問吓大家點睇

網民回應:
A/如果返去嘅話,表現要好過之前喎

B/唔會啦,你嗰時想辭職,一定係有原因,如果你無解決到個問題,你都係會想再辭職

C/你都話係其他分店,即係唔會遇到啲前同事?會唔會需要調舖?我覺得最重要係你自己點諗

D/你食回頭草預咗畀人講閒話,不過唔會見到舊同事、上司,應該無咩所謂

E/唔好啦,好尷尬,而且唔做之後實畀人講閒話,返去咪仲「瘀」

F/我自己個人唔會咁做,但聽講有人係食回頭草有唔錯嘅結果

G/做咩諗咁多,你有機會咪返去,點解要咁在意人哋嘅閒言閒語,如果你無自己思想,咁就只會被影響,註定要做輸家!要學習吓適應同調節自己嘅心情,唔好受到人影響,要堅持自己信念!

H/唔係話唔得嘅,但就唔應該做返本身個位,應該積極爭取升職、加人工嘅機會,直接應徵管理層學其他嘢,只係甘於活喺過去嗰種舒適嘅生活,畀人笑係應該,呢個世界邊有咁好,做嘢舒服得嚟有尊嚴

I/與其諗有人會講自己閒話,不如諗吓自己點解會走,你食回頭草實會畀人問得好細,我係上司聽到你做咗十幾年嘢,同人相處得唔好,我都未必會用你。加上唔知分店之間會唔會互相聯絡,如果會嘅話,個interviewer一定會打去問你舊上司,你點解會走

 

三思而後行
雖然曾經工作過的環境,讓人有親切感,非常吸引。但吃回頭草之前,你要想考慮清楚自己將會面對怎樣的困難,好像會再次遇上導致離職的致命問題、面試管打破沙鍋問到底,追究你辭職的原因等等。如果解決不了當時已經存在的問題,就很難再次回去工作,所以在吃回頭草之前,都要評估當中風險。

如何定論工作是否適合自己?可以看看自己現時工作有沒有以下9個跡象:

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場文化】巧遇惡爺男上司 放假竟然會幫女友拎手袋 網民感嘆:OOO!

    不知道大家有沒有見過同事和上司在假日時的模樣?平時尖酸刻薄的上司,可能是一個慈父;平時喜歡鬧人的老闆,可能在老婆面對千依百順;平時令人煩厭的同事,可能一樣是一個討人厭潑婦……這樣的反差,大家會覺得新鮮嗎?

  • 【職場人際】相見好共事難?與好朋友一起工作要注意5個地方……

    好多人都說同事不能做朋友,那麼朋友又可以做同事嗎?現實職場中有不少好友甚至親生兄弟,都在一起工作後反目成仇,例如Facebook 創辦人 Mark Zuckerberg 與昔日好友 Eduardo Saverin、 Rudolf Dassler( Puma創辦人)及其弟弟 Adolf Dassler (Adidas創辦人)。如果好友邀請你共事,想維持你們的友誼,最好留意以下5個事項……

  • 【職場熱話】公司要求卡片徒手改上手名 事主:我第二日就辭職

    為應對全球氣候變化,極端天氣不斷增加的問題,減碳是每個人的責任。減少用紙是現時企業一個主要的環保減碳方式,但究竟是否所有用紙都可以「慳住用」呢?有名打工仔趁近來的環保減碳潮流,向社交媒體專頁「奴工處」投稿,憶述過往做銷售員期間,曾遇過有公司為了省卻卡片,要求他重用舊同事卡片。究竟印了名字的卡片又如何重用呢?

  • 【圓規襲港】天文台預料發出八號熱帶氣旋警告信號 打工仔係咪可以即刻走?

    香港天文台宣布會在今天﹙10月12日﹚下午5時20分或以前發出八號熱帶氣旋警告信號,本港風勢將會增強。

  • 【職場衣著】返工用邊種手袋揭示你的個人性格 拎細袋是理智型?拎大袋容易焦慮?

    在沉悶的職場生活中,每日配搭不同的手袋及衣服造型,成為OL們的日常小趣味。有人喜歡揹大袋,將所有文件塞進去;亦有人偏愛「小廢包」,迷你精緻的造型更有時尚感。有日本心理學家透過觀察三千多位職場OL的用袋習慣,歸納出各自的個人性格,快來看看你屬於哪一類型!

  • 【職場熱話】點先算一份專業嘅工?網民:最緊要唔會OOOOO

    在香港工作的種類分成很多種,根據政府統計處的資料,可以分成21種,例如:金融及保險活動、資訊及通訊等等。在眾多種類的職業裡面,有哪些是被認定為「專業」?將工作定義為「專業」又有怎樣的標準?

  • 【職場熱話】公司無哂同事唔肯請人 事主糾結走定唔走

    許多人嚮往到大公司工作,因其薪酬福利較有保證,但香港依然有許多中小企業為就業市場提供大量職位。根據工業貿易處數字,本港時約有340,000間中小企業,聘請了全港約四成半私營機構僱員。中小企內員工數量較少,同事間連繫較緊密,但中小企卻較易受到人事變動和市場不利因素而不堪一擊。有網民早前向社交媒體專頁「奴工處」投稿,表示自己公司員工數目破新低到不能再少的地步,正在煩惱應否向現職中小企辭職。

  • 【職場熱話】餐廳入面有地盤佬就唔想入去食飯? 即被網民炮轟:乜嘢職業都要食飯!

    打工仔放飯時,喜歡選擇甚麼餐廳?方便快捷、又平又怟,還是寧靜高貴,費用相當地享受?大家多數都只會考慮價錢、食物質素、時間快慢問題,但竟然有人會考慮在餐廳中用餐的有甚麼人……

  • 【重陽節】公司要求重陽節一齊登高 變相OT?網民:打風!連個天都幫埋你!

    熱帶風暴「獅子山」剛剛離去,不過假日的安排全被此長時間8號波打亂……而另一熱帶風暴「圓規」又正迫近,更剛好撞正重陽節,大家的安排又會再次被打亂嗎?有打工仔的公司卻要求當天與大家一同行山……

  • 【社工熱話】社工陪老闆去見客被嫌寒酸 老闆:下次全身都要着返名牌

    做社工,當然希望可以幫助更多人解決生活上的情緒、家庭、感情等問題,不過在提供專業服務外,其實還有很多其他行政和雜項工作需要負責。其中,就如本文章分享一樣,有些社工需要陪上司或老闆去見客。