【職場熱話】辭職後發現同事都係戴假面具 網民:這是現實

所謂好來好去,不少人在辭職Last Day時,買散水餅送贈同事,以感謝同事們一直以來的關照,留下好印象。近日有網民於討論區發帖指,離職時派發散水餅,豈料同事不領情,令事主覺得心灰意冷。


【辭職學問】經濟前景有隱憂 網民問︰宜家辭職係咪好傻?

事主指出,當日買了散水餅給予所有同事,惟完全無人理他。到快將放工時,事主再向同事說再見,多謝大家一路以來的關照,並道「後會有期」。而其中一個同事竟然話「後會有期?唔好喇啩」。事主表示,聽到這番話後覺得好灰、好傷心。

事主表示自己只是一個小小員工,自問平時返工有早到無遲到,做事爽手準時交貨,有時還會幫助其他同事,「只係個人比較內向唔多出聲,真係唔明我得罪咗佢哋啲咩」。他直言辭職後才發現同事都是戴著假面具。

職場如戰場 每個人只為賺錢上位
不少網民看過帖文後都身同感受,認為職場很現實,在香港職場亦司空見慣,「乜同事都有,越Friend嘅一反臉,背後講閒話越多」、「你都唔係同事使乜同你扮嘢」、「人走茶涼」、「現實,不要太認真」、「職場唔好諗住可以有真友情」、「打份工,好多人都只係想出糧,返工唔係識朋友嘅地方,工作地方係爭上位嘅地方,少咗你等於少咗一個人爭上位,佢哋嘅人工又可以加多啲,你嘅同事不知幾開心」。

【辭職學問】遞信後留意9件事 留下好印象

同時,有網民估計事主做事馬虎,惹起同事不滿,才會這樣對待事主,「你是否做嘢好差你唔知?經常比鑊佢哋孭」、「自我反省下了,請人吃都無人吃,好自為之了」、「我覺得你應該唔覺意得罪咗佢哋,一係你做嘢其實唔係好掂,要佢哋執手尾,唔係應該唔會咁,至少請嘢食都會食,不過你平時Feel唔到佢哋唔Like你」、「你覺得自己好定人哋話你做得好?你買餅竟然冇一條友食係你個人真係有問題定你覺得全世界真係針對你一個」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】公司反口唔加人工 打工仔嬲爆:無誠信側側膊

    每次見工,薪酬叫價往往最難開口,開得低又怕「頂爛市」,開得高又怕嚇走僱主。近日有網民於討論區發帖指,在新公司見工時講明試用期後會有$22,000人工,惟僱主於員工試用期後指出因市況低迷而不會加人工。事主知道後認為公司唔出聲,形容公司冇誠信。

  • 【職場熱話】返新工每日OT幾個鐘 網民苦惱應否辭職

    不少人認為香港人奴性強,每日OT、放工仍被老細訊息轟炸都不足為奇,從不反抗。近日有網民於討論區發帖指,在新公司上班一星期,每天都OT數小時,詢問是否要辭職轉工。

  • 【轉工跳槽】遞信都要講Timing 4個最差的轉工時機

    談到轉工,不論你是為了調高薪金、不滿現時的工作環境、與同事合不來等各種原因,在職場上很少人一輩子只打一份工……

  • 【職場熱話】舊上司仍致電離職同事 網民教幾招應對

    辭職離開公司後,無論是業績、人事調動,少至換了一批新文具,舊公司的一切都與自己無關。近日有網民於討論區發帖指,離職後仍收到舊上司電話,查詢有關公司運作的問題,大感無奈。

  • 【職場大小事】返工唔開心?3招說服老闆作出改變

    香港人工作忙碌,工時之長更是全球之冠。身為打工仔的你,必然經歷過挫敗和壓力,又或因與同事出現磨擦而不開心。如果每晚入睡前,又或每逢假日過後,只要想起明天要上班就令你充滿壓力,甚至出現抑鬱情緒的話,就要正視問題。

  • 【轉工跳槽】當出現辭職念頭時 先記住3件事

    作為打工仔,工作一段時間後才發現自己無法融入公司文化,或因管理層更替而遇上挫折,甚或遇上機心同事影響仕途,種種原因令你萌生辭職念頭。

  • 【時事熱話】旅遊網站選本港最佳酒店 文華東方奪冠

    【經濟日報專訊】全球旅遊格價網站KAYAK昨公布,首屆舉辦的2019年度香港最佳酒店旅遊大獎名單,該獎項根據過去一年內,KAYAK及其合作夥伴收集的評分和評論分析而成。

  • 【網民職場Talk】論Reference Letter的重要性 手寫有冇問題?

    一般打工仔在辭職後,都要請求上司為自己撰寫推薦信,期望為應徵新工作時加分。為了「好來好去」,若員工的工作表現出色,相信僱主也不介意撰寫推薦信。不過,世途險惡,世上總有不想員工得到好發展的上司。有網民向社交媒體專頁投稿,分享上司用印有字句的廢紙為自己撰寫推薦信的經歷。

  • 【職場熱話】「成個乞兒咁好核突」 帶飯返工被批好Cheap惹爭議

    不少打工仔為了慳錢及健康,都會自備飯盒帶返公司食。近日有網民於討論區發帖狠批,認為同事帶飯返工猶如乞兒,更直言與這些同事共事很丟臉。帖文惹起網民熱議,對事主的言論「睇唔過眼」,紛紛揶揄事主。

  • 【職場熱話】月入$2.4萬被女友狠飛 搵幾多先好結婚生仔?

    十多年前李麗珊的一個廣告中提到,養大一個小孩要$400萬。不過今時今日,香港地$400萬連樓都買不到,別說養大小孩。