【職場熱話】辭職後發現同事都係戴假面具 網民:這是現實

所謂好來好去,不少人在辭職Last Day時,買散水餅送贈同事,以感謝同事們一直以來的關照,留下好印象。近日有網民於討論區發帖指,離職時派發散水餅,豈料同事不領情,令事主覺得心灰意冷。


【辭職學問】經濟前景有隱憂 網民問︰宜家辭職係咪好傻?

事主指出,當日買了散水餅給予所有同事,惟完全無人理他。到快將放工時,事主再向同事說再見,多謝大家一路以來的關照,並道「後會有期」。而其中一個同事竟然話「後會有期?唔好喇啩」。事主表示,聽到這番話後覺得好灰、好傷心。

事主表示自己只是一個小小員工,自問平時返工有早到無遲到,做事爽手準時交貨,有時還會幫助其他同事,「只係個人比較內向唔多出聲,真係唔明我得罪咗佢哋啲咩」。他直言辭職後才發現同事都是戴著假面具。

職場如戰場 每個人只為賺錢上位
不少網民看過帖文後都身同感受,認為職場很現實,在香港職場亦司空見慣,「乜同事都有,越Friend嘅一反臉,背後講閒話越多」、「你都唔係同事使乜同你扮嘢」、「人走茶涼」、「現實,不要太認真」、「職場唔好諗住可以有真友情」、「打份工,好多人都只係想出糧,返工唔係識朋友嘅地方,工作地方係爭上位嘅地方,少咗你等於少咗一個人爭上位,佢哋嘅人工又可以加多啲,你嘅同事不知幾開心」。

【辭職學問】遞信後留意9件事 留下好印象

同時,有網民估計事主做事馬虎,惹起同事不滿,才會這樣對待事主,「你是否做嘢好差你唔知?經常比鑊佢哋孭」、「自我反省下了,請人吃都無人吃,好自為之了」、「我覺得你應該唔覺意得罪咗佢哋,一係你做嘢其實唔係好掂,要佢哋執手尾,唔係應該唔會咁,至少請嘢食都會食,不過你平時Feel唔到佢哋唔Like你」、「你覺得自己好定人哋話你做得好?你買餅竟然冇一條友食係你個人真係有問題定你覺得全世界真係針對你一個」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場兩性】情侶同事日日孖公仔放閃 網民揚言:我就快閃到盲要辭職!

    不少浪漫韓劇都有辦公室戀愛情節,男女主角一邊工作一邊拍拖,周圍的同事皆報以羨慕目光。可惜在現實的職場,過度放閃會令同事感到不便之餘,還會激起其辭職的慾望。最近有女網民在討論區分享,每日返工都被一對情侶同事「閃盲」,好想找方法盡快遠離他們,否則會崩潰。

  • 【轉工跳槽】放工秒速跑走、偷打電話、經常請假……10個舉動洩露同事準備離職

    一份工打到老已經不合時宜,很多打工仔也偏向定期轉換工作,尋求新的刺激感,以及爭取更高的人工。一個人在準備離職前,其行為和蹤跡都會和平常有所不同。如果你發現身邊同事作出以下10個舉動,很大機會是即將辭職的先兆!

  • 【辭職學問】心思思轉工又無勇氣辭職 5大策略擺脫選擇困難症

    相信很多打工仔都經歷過十五十六的辭職狀況,明明自己根本不想留在現職公司,但卻遲遅未能遞上辭職信,結果一拖再拖,身邊的同事也逐個離你而去了。其實這個想法的背後是有原因的,有專家分析出5類猶豫不決的人,再針對各種人提出解決方法。

  • 【職場貼士】被炒或裁員後乜都做得?唔想破壞感情 要遵守8個「不」

    新冠肺炎疫情持續,引發本港裁員潮,打工仔頓時失去工作,雖然內心必定五味雜陳,不過即使已經或準備離開公司,也不代表打工仔可以隨心所欲,CTgoodjobs提醒各位打工仔,被炒或裁員後要遵守8個「不」:

  • HOT【轉工跳槽】老闆大材小用耽誤前程?6個你應該轉工的情況

    大部分打工仔都希望在工作中獲取成就感,所付出的努力能被上司看見及認同,慢慢進步晉升至更高的位置。可惜不是每間公司都重視人才,反而有「忌才」心態處處打壓員工的發展空間,令人鬱鬱不得志。如果你正處於以下的情況,很大機會要考慮轉工,尋找另一個可以讓你發揮所長的地方。

  • 【辭職學問】心理出現6種情緒反應 代表你要盡快離職!

    工作至少佔了人生的三分一時間,如果花太多時間和心機在不適合的領域上,既浪費自身的才能,亦無法達到人生目標和實現個人價值,遲早會磨蝕你的精神意志。有專家提出,如果打工仔經常出現以下6種情緒反應,即代表是時候考慮辭職,轉換跑道看新風景!

  • 【行業辛酸】$14000做倉務員 試用期6個月 中年打工仔老細因一個舉動辭職!

    就業市場環境差,很多打工仔為求收入穩定,即使是勞動工作也在所不計。不過,有些老闆得悉打工仔心急求工,有時會在上班時開出不合理的要求,以下這名中年打工仔就因為老闆的舉動,上班一天立即辭職,而公司了解中年打工仔請辭原因後,卻沒有任何挽留的意思,令中年打工仔的同事看不過眼,在網上討論區出Post大鬧老闆無良,「老闆以為畀14K好似好慷慨,但試用期係六個月,同時又要做死同事先開心,黐線!」(按圖了解打工仔的故事)

  • 【職場熱話】裸辭後失業4個月 舊公司邀請回巢幫手 打工仔:食回頭草VS堅守尊嚴?

    俗語有云「好馬不吃回頭草」,這句說話也能應用在職場上。不少人認為返舊公司工作有失尊嚴,要跨越很大的心理關口。最近有網民面對同一情況,事主裸辭後失業逾4個月,僅靠積蓄過活,近日得知前上司有意邀請他「回巢」幫手,令他猶豫是否應接受Offer,還是要捍衛自尊。

  • 【職場貼士】老細突然黑面發脾氣?打工仔可能做錯呢10件事

    打工仔唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額,捉摸佢哋嘅心理。老細秒速變臉,立即變黑亦得,最大機會就是打工仔「做錯事」(多數係,除非唔係),唔知你哋又做過以下邊幾件事呢?

  • 【職場熱話】員工體重超標 被公司扣減逾萬元人工 苦主:為咗減肥一日只食一餐

    近日在河南出現了被僱主扣糧的苦主,任職物業管理的王先生在2年內被公司扣了逾1萬多元人民幣(約11,900港元)薪金,原因並非工作表現不佳,而是體重不達標。事主曾用盡努力減肥,甚至一日只吃一餐,減至不能再減。事件曝光後,該公司受到網民嚴厲批評,指責體重標準太刻薄,根本存心扣減員工薪資。