【職場熱話】辭職時老細畀説話你聼 邊句最難頂?

不少人辭職前總是要考慮好一段時間,希望尋找最適合的時機離職,例如公司淡季、待手上的項目完成。不過,即使再多的心理準備,遞上辭呈後,仍然需要面對上司的回覆。近日,有網民在網上討論區LIHKG發佈帖文,詢問網民離職後上司如何回應,當中有不少留言都十分「難頂」。

延伸閲讀:【辭職學問】尋求推薦人、禮貌告別 離職前仲有咩要做?

一人一句辭職後上司回應:(按圖了解)

 
  - 你唔係咁無義氣呀嘛?
- 記得唔好拎走公司啲文具,計返錢啊!
- 出面風大雨大…….
- 你自己諗下呢幾年公司點對你
(網民OS:咪就係諗完先辭職)
- 都祝你一帆風順啦
- 人地肯出多20%?你喎!
- 做咩唔早啲搵我傾兩句先呀?
- 我唔會收你呢封信㗎!
- 出嚟做嘢唔係下下都講錢,其實我都諗住嚟緊升你去做management
- 希望你考慮下幫幫手解決人手問題
- 你走咗唔使再返呢行做
- 我俾啲時間你再諗清楚啦
- 人地比幾多我照比,再加多3000,希望你考慮留低
- 我都想去,唔阻你發達啦
- 學夠嘢好走啦,呢份工唔足夠供應你一世,有好路數就走啦 當中不少留言都反映上司根本不珍惜員工的付出,如果工作得不到賞識,更加證明離職是正確決定,對方對你的印象及態度難以改變,倒不如再尋覓一間願意栽培你的公司,在新公司重新發展。

上司有心栽培下屬的5個特徵:(按圖了解)


延伸閲讀:【辭職學問】尋求推薦人、禮貌告別 離職前仲有咩要做?

延伸閲讀:【職場熱話】盤點霸氣辭職方法 網民:放低支票即走

延伸閲讀:【職場貼士】公司重用你還是利用你?5個情況證明上司有心栽培你

延伸閲讀:【辭職學問】同事遞信後翌日問老闆「係咪想留我呢」 被恥笑︰自作多情
Look out for further updates on our Facebook fan page!