【職場熱話】返新工一個月無意知老細秘密!打工仔︰會唔會無咗份工…

打工仔返工最怕得罪老闆,只要老闆對你一有不滿意,相信你往後在公司的日子都不會安樂。最近有打工仔就因為一個巧合,發現老闆一個絕無人知的「秘密」,打工仔更擔心會因為此事而被「炒魷」。各位師兄師姐,你們又會怎樣處理?

按圖了解打工仔的故事︰
打工仔分享︰「返咗呢份工差唔多一個月,除咗個個問我點解唔著裙返工個男同事古怪啲之外,其他同事都好nice。不過我由見工嗰日,都發現我老細個髮型有種說不出嘅奇怪感。我今朝返工嗰陣,咁啱畀我見到老細架車入停車場,但係個司機係冇頭髮,又唔見有乘客係後面。我以為係個司機喺路口放低左老細之後,喺樓下餐廳買早餐入𨋢。返上樓嗰陣,見到老細企喺塊鏡前面係度戴緊佢個假髮…老細見到我望住佢整假髮之後,佢都有照常同我打招呼,但係佢放棄咗整個假髮。原來揸車嗰個唔係司機而係我老細,原來老細嗰種奇怪感覺,就係因為佢戴假髮。其實地中海姐又唔係行瘌痢,唔使戴假髮咁誇張啊?我而家發現咗老細唔知算唔算秘密嘅秘密,我會唔會連份工都冇埋?」
延伸閱讀︰【職場人際】有咩都可以同上司講?網民:客套說話你都信

想被老細器重 但唔想做擦鞋仔?4招低調地打好關係!
人際關係是人生最難處理的課題,特別是在職場爾虞我詐我世界,稍有少許不小心,分分鐘跌入陷阱,令你難有翻新的機會。以下有4招可以低調地與老闆打好關係的方法,想在職場上平穩渡過每一天,就必須學識以下的錦囊。
 按圖了解更多︰


延伸閱讀︰【職場文化】同事求幫手打卡 打工仔唔識拒絕 網民:叫佢搵經理幫手打!

延伸閱讀︰【網絡熱話】拍上司膊頭犯禁忌被要求WFH 網民:咁無大無細
 
Look out for further updates on our Facebook fan page!