【職場熱話】遞信後工作量有增無減 打工仔:畀返個肝我

【職場熱話】遞信後工作量有增無減 打工仔:畀返個肝我
CTgoodjobs 編輯部
俗語說「凡事留一線」,不少打工仔在遞信請辭後都希望可以在餘下的日子與上司及同事「好來好去」,盡量完成手頭上的工作免得麻煩接手的同事。然而,近日有打工仔於討論區分享辭職經歷,指自己遞信後上司反而「瘋狂比Project我做」,令他非常憤怒。

因「頂唔順」而辭職 請辭後仍日日OT
事主於帖文中指,上司於自己辭職後「乜Project都拉我落水」,要負責處理一些「短期但好Chur嘅Project」。然而自己離Last Day尚有一段日子,現在每天都需要超時工作,反而比辭職前更辛苦,坦言「頂唔順先辭職,點知辭咗仲頂唔順」。事主更表示因為工作性質關係,現在處理的工作都沒有同事可以接手,加上公司「唔肯請人」,所以直到Last Day前都只有自己做,除非「賠錢即走」。

帖文一出,不少網民都認為上司的做法是故意留難,建議事主只要盡力而為就可以。亦有網民表示事主應按本子辦事,準時返工,準時放工,不可讓上司只依賴事主,更笑言事主要「善用Medical(福利)」,適時要請病假,向上司反映「做到病咗」。

網民回應

網民A:「你大可按章工作,正常咁做,太多太難,太多思考性的,直接同上司講請交其他人跟進。」
網民B:「正面啲,當係學習機會。」
網民C:「一日未走,一日都要做,按章工作。」
網民D:「賠錢走囉,最緊要開心。」
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More